Terugblik Soedan 2014

Kamelen, ezeltjes, piramides en zand, heel veel zand. Dat is het DNA van Soedan. Het lijkt eenzijdig, maar de reis was een stuk afwisselender dan ik had verwacht. Naast de twee uitstekende werelderfgoederen Gebel Barkal en Meroë, waren voor mij de hoogtepunten:
– De vrijdagse Sufi-dansen in Omdurman, een ongedwongen religieus feest.
– De kleurrijke Nubische dorpen langs de Nijl.
– De Leeuwentempel in Mussawarat.

De Soedanese bevolking lijdt helaas onder een dictatoriaal en streng islamitisch regime. Als reiziger merkte ik er weinig van, met uitzondering van het door de lokale reisorganisatie uitgedragen fotoverbod op markten. Hoe verder je van Khartoem komt, hoe relaxter de mensen zijn en hoe meer allerlei “regeltjes” vergeten worden.

Voorbereiding

Hoewel dit een door Koning Aap georganiseerde reis was, moest er toch het een en ander voorbereid worden. Gegevens voor de visumprocedure opgestuurd, een bezoekje aan de GGD voor een recept voor malariatabletten. Het meest “ingrijpend” voor mij was de aanschaf van een weekendtas: voor het eerst sinds jaren moet ik weer met ruimbagage reizen, omdat we een aantal nachten gaan kamperen (2 om precies te zijn). Bij de weging op Schiphol bleek ik maar 5 kilo te hebben ingepakt.

Een visum is verplicht voor Soedan, en normaal is de procedure heel ingewikkeld. Met een uitnodigingsbrief van de Soedanese reisorganisatie kom je echter een heel eind. Tot en met de vlucht van Istanbul naar Khartoem om precies te zijn: op het vliegveld van Istanbul controleren ze al of je een visum hebt of zo’n brief. Met de brief in de hand kun je dan op het vliegveld van Khartoem voor 100 dollar een stickervisum kopen. Hoewel er geen andere vluchten landden dan de onze, duurde het hele proces van grenscontrole en visum plakken (ander loket) toch zeker zo’n anderhalf uur. En dat midden in de nacht…

soedanvisa

Vervoer

Vliegtuig
Ik vloog via Istanbul naar Khartoum met Turkish Airlines. De reis duurde 3 uur (naar Istanbul) + 3,5 uur (naar Khartoem), met een overstaptijd van 1,5 uur. Al met al niet zo lang, maar wel met dramatische vluchttijden midden in de nacht. Koning Aap schijnt een heel goedkope deal te hebben met Turkish Airlines, maar ik zou er zelf nooit voor kiezen.

Het was voor het eerst dat ik met deze maatschappij vloog. Ze laten zich vooral voorstaan op het eten: bij binnenkomst in de cabine heet een man met koksmuts je welkom, en ook het eten in de Economy Class was het beste dat ik in tijden in een vliegtuig gehad heb. Helaas zijn hun stoelen van mindere kwaliteit, zodat het toch nog een lange zit wordt vooral de laatste uren van Istanbul naar Khartoem. Ook was het bloedheet in de cabine, ze willen je vast al voorbereiden voor de temperaturen in Soedan.

soedanv1

Vervoer ter plaatse
We reisden rond in een konvooi van 5 Toyota Landrovers. In elke auto zaten 4 passagiers. Ook dat was wat aan de krappe kant, zeker op die lange ritten over de snelweg.

soedanv2

Overnachtingen

Khartoem
soedanh1Het Coral Hotel is een vrij luxe hotel in het centrum van de stad, tussen twee glimmende en reusachtige nieuwere hotels in. Mijn kamer op de 7e verdieping is een standaard die je overal ter wereld ziet. Maar het bed ligt lekker en er is wifi, dus geen klachten. Alleen de douche is maar moeilijk warm te krijgen. Het inbegrepen ontbijt is een beetje inspiratieloos maar goed te doen.

Website: Coral Khartoum Hotel

Wildkamperen
soedanh2Op twee opeenvolgende dagen sliepen we op twee verschillende plekken in de woestijn. Er werd een grote zandduin uitgezocht, in de beschutting waarvan we konden zitten, de kok de maaltijden kon klaarmaken en we onze tentjes konden opzetten. De organisatie leverde zeer ruime koepeltentjes en een matje. Het opzetten was niet moeilijk, maar door de wind tegen de avond toch lastig te doen in je eentje. Verder ligt het echt hard zo op de grond. Geen sanitaire voorzieningen.

Karima
soedanh3Het Nubian Rest House is een verademing na dagen in de woestijn. Keurig aangelegd hotel echt aan de voet van de berg Gebel Barkal. Lekker hete douches en een privé-zitje voor de deur. Er is zelfs (instabiele) wifi. Je zit hier wel weer in de bewoonde wereld, dus ’s ochtends schalt de oproep tot gebed vanaf verschillende minaretten over de stad en het hotel.

Website: Nubian Rest House

Meroë
soedanh4Meroe Tented Camp is een groep van 20 permanente tenten, voorzien van opgemaakte bedden en met eigen douche & toilet in een gebouwtje er achter. Ze liggen op zo’n 2 kilometer afstand van de piramides van Meroë. Er is een centraal restaurantgebouw met mooi dakterras. Ook voor de tenten kun je lekker zitten. ’s Avonds is er stroom via een generator.

Website: Meroe Tented Camp

Eten

Het eten op deze geheel verzorgde reis was goed. Internationale gerechten voerden de boventoon, aangevuld met Soedanese favorieten zoals de “ful” (bonengerecht) en platte falafel.

Ontbijt
Of het nu in de woestijn was (klaargemaakt door onze eigen kok), of in een hotel: het ontbijt bestond eigenlijk altijd uit een combinatie van broodjes, tomaat, schapenkaas, gebakken ei of pannenkoeken, en vers fruit.

soedane1

Ontbijt in de woestijn

Lunch
De lunch genoten we meestal als picknick, meegenomen uit de hotels en klaargezet door de chauffeurs. Daarvoor vouwden ze lange tafels uit, 16 klapstoeltjes erbij, tafelkleed, bord en bestek. Een heel gedoe iedere middag, maar ze waren er niet vanaf te brengen. We aten meestal brood met tomaat/schapenkaas, salade en iets van gegrild vlees of vis.

Diner
De diners kwamen voor rekening van de hotels waar we verbleven. Altijd drie gangen, met soep vooraf, een buffet met vlees/groente/patat als hoofdgerecht, en een toetje zoals fruit of pudding. Alcohol is streng verboden in Soedan, dus bij het eten dronken we meestal gewoon water. Ook waren er lekkere vruchtensappen gemaakt van hibiscus, baobab of mango.

soedane2

Ful, het nationale gerecht van Soedan

Kosten

Bij deze reis was bijna alles inbegrepen en dus vooraf betaald. Toch moesten er nog wat Soedanese ponden worden gewisseld voor zakgeld. Geld wisselen op een vrijdag (weekend in het islamitische Soedan) bleek een crime. De banken uiteraard dicht, ons hotel had te weinig geld in kas en de groep had ook al snel de voorraad van een ander hotel opgemaakt. Bij de laatste poging wist ik 110 EUR te wisselen, dat bleek genoeg voor de hele reis.

soedangeld2

Een briefje van 5 Soedanese Pond, het enige geld dat overbleef

Ik kan weinig zeggen over de prijzen in Soedan. In de hotels waar we verbleven was het allemaal vrij duur: zo’n 2 tot 3 EUR voor een cola. Verder heb je nauwelijks de gelegenheid onderweg om iets uit te geven.

soedangeld

Prijslijst in het Nubian Rest House, 10 Soedanese Pond is ca. 1,40 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s