De woestijn in

Vandaag staan de Landrovers klaar om ons het binnenland in te brengen. Maar eerst is daar nog de laatste bezienswaardigheid in Omdurman. Naast elkaar liggen er de tombe van Mahdi, nationale held van de Soedanezen in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten, en Khalifa’s House. De tombe is verboden voor niet-moslims, maar in het huis is nu een museum gevestigd met wat oude foto’s en gebruiksvoorwerpen uit het einde van de 19e eeuw.

Tegen half 11 rijden we dan de stad uit. Het stedelijk gebied Khartoem/Omdurman is erg uitgestrekt en heeft miljoenen inwoners. Het verkeer is ook druk en we staan regelmatig stil. Gelukkig is er langs de kant van de weg zo af en toe wel wat te beleven. De ezelkarren zijn nog volop in gebruik. Sommigen doen soms dienst als tankwagen.

Een paar checkpoints verder bevinden we ons op de mooie asfaltweg door de woestijn. Hij is pas een jaar of 8 oud, en aangelegd door de Chinezen die hun oog hebben laten vallen op de Soedanese olie. Je mag er alleen niet al te hard rijden, slechts 80 kilometer per uur. Er is veel vracht- en busverkeer onderweg. Voor hen zijn er eenvoudige theehuizen. Het dorre woestijnlandschap wordt verder opgevrolijkt door pastelkleurige moskeetjes.

Woestijn2

Het is de bedoeling om vandaag 440 kilometer af te leggen, en dan ergens wild te gaan kamperen. We rijden in een konvooi van 5 Landrovers, maar opeens zijn we er twee kwijtgeraakt. De mobiele telefoons van de chauffeurs brengen uitkomst: een van de auto’s heeft pech, en het ziet er naar uit dat hij niet verder kan. Twee van de andere wagens gaan de passagiers en de bagage ophalen.

Als we daar zo langs de kant van de weg staan te wachten, spot ik opeens een karavaan met kamelen. Het zijn er zoveel dat ze bijna niet opvallen in het landschap. We lopen er een eind naar toe, en kunnen zo mooie foto’s maken van de beesten en hun drijvers.

Woestijn3

Na een half uurtje is de groep weer compleet, alleen met een auto minder. We gaan nog een uur doorrijden en dan ergens kamperen. Op een schijnbaar willekeurige plek rijdt de voorste chauffeur de asfaltweg af, de woestijnduinen in. De overige auto’s volgen, en zo’n kwartier van de weg gaan we op een plek staan bij een groot duin. Dit wordt onze overnachtingsplek.

De gids geeft een instructie tent opzetten. Volgens mij is het voor het eerst dat ik dat doe, maar het lukt me vrijwel alleen om mijn tent overeind te krijgen. Het is een mooi plekje, en we maken nog wat foto’s van de woestijn bij de ondergaande zon.

Woestijn4

Tegen achten is het eten klaar, voor 16 man gekookt op een klein vuurtje maar toch nog drie gangen met soep vooraf en diverse groente- en vleesgerechten. Het smaakt prima, en ik ga daarna al snel naar “bed”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s