Om Spa

Na een heerlijk stille nacht in de Herberg Chatoiment en een authentiek Hollands zondags ontbijt aldaar, maak ik me op voor mijn tweede dag in Spa. Gisteren heb ik het plaatsje bekeken, vandaag wil ik een wandeling in de omgeving gaan doen. Voor de kuurgasten waren ook vroeger al wandelpaden en promenades aangelegd, en die zijn er nog steeds.

Ik laat mijn auto bij de herberg staan, en loop vanaf daar de heuvel op naar de moderne Thermen. Het wandelpad is bezaaid met gevallen bladeren. Met alweer een zonnetje erbij staat het prachtig. Het loopt alleen wat ongelukkig omdat je niet kunt zien wat eronder ligt (dat zijn nogal eens boomstronken of grote stenen).

Herfst, altijd mooi

Herfst, altijd mooi

De Thermen, het moderne badcomplex van de stad Spa, liggen verstopt in een onooglijk 21e eeuws gebouw dat helemaal niet bij deze omgeving past. Het is er druk genoeg met mensen die hun zondag badderend willen gaan doorbrengen.

Vanaf hier starten diverse wandelroutes. Ik vind de gele, groene en blauwe pijlen al snel. Er is alleen een probleem: nergens staat aangegeven waar de pijlen naartoe wijzen, en hoe lang de routes zijn. Blijkbaar willen ze dat goed geheim houden zodat ze wandelgidsjes kunnen blijven verkopen. Op goed geluk loop ik dan maar een stuk van de blauwe route af.

Waar zou dit pijltje heenwijzen?

Waar zou dit pijltje heenwijzen?

De blauwe pijlen blijken me steeds verder van Spa weg te leiden, en dat wil ik eigenlijk niet. Dus na een half uurtje in een overigens mooi bos keer ik maar weer om. Bij de start van het pad heb ik een glimp opgevangen van de begraafplaats van Spa. Deze had ik vooraf als een van de bezienswaardigheden van de stad aangemerkt, iets wat ik daarna weer spontaan weer vergeten was.

Het bijzondere van deze begraafplaats is dat hij heel steil tegen een heuvel aangelegd is. De meeste grafmonumenten zijn donkergrijs, wat mooi afsteekt tegen het herfstgeel van de omringende bossen. Het is een groot terrein waar je lekker wat rond kunt zwerven. Ik tref er nog een groep wandelaars die al even verrukt zijn over deze vondst als ikzelf.

De indrukwekkende begraafplaats van Spa

De indrukwekkende begraafplaats van Spa

Vanaf de begraafplaats loop ik via een bospad naar beneden, Spa in. Elke zondagochtend wordt hier in het Parc de Sept-Heures onder de Galerij Léopold II een rommelmarkt gehouden. De galerij staat ook nu vol met kraampjes, en er zijn ook al flink wat bezoekers. Ik loop er ook even overheen, maar keer al snel weer om. Het is echt rommel – oude Playmobil en zo, glazen, boeken waar niemand meer een cent voor geeft.

Rommelmarkt onder de Galerij Léopold II

Rommelmarkt onder de Galerij Léopold II

Terug naar de natuur dan maar. Vlakbij de Galerij ligt een lift waarmee je weer omhoog naar het bos rondom de Thermen komt. Een ritje kost 1,5 EUR, en daarvoor blijk je de lift zelf te moeten bedienen. De volledig doorzichtige cabine wordt door een kabel de steile heuvel opgetrokken. Hij eindigt in het gebouw van de Thermen, waar de zwembadgeur je tegemoet komt. Ik loop snel weer naar buiten, en ga hetzelfde bospad weer af waarlangs ik gekomen ben. Bij gebrek aan echt interessante wandelingen laat ik het hier maar bij, en stap weer in de auto huiswaarts.

De lift omhoog naar de Thermen

De lift omhoog naar de Thermen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s