#552: Corvey

Wat is het?
Het Karolingisch westwerk en Civitas Corvey zijn de restanten van een 9de eeuws klooster in het oosten van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Het “Westwerk” is het oudst overgebleven exemplaar van een dergelijke massieve westelijke ingang tot de kerk. Tevens bevat het een – voor een christelijke kerk – zeldzame reeks muurschilderingen waarin mythologische figuren zijn afgebeeld. De torens van het Westwerk staan nog overeind, de Civitas (de originele nederzetting) ligt onder een in de 17e eeuw gebouwd “nieuw” klooster.

Cijfer: 6,5 (Het viel mij niet tegen: ik heb genoeg kerken en kathedralen gezien, maar hier ligt de focus op de middeleeuwse maatschappij en de interactie tussen Keizer en Christelijke kerk die hier in het noorden van Duitsland nog veel moest bekeren. Klooster en kerk liggen nu in een gebied dat al lang Protestants is, dus de religieuze functie van het geheel is maar beperkt. Het ligt in een afgelegen landelijk gebied waar je zonder werelderfgoedbehoefte niet langs zou rijden. In de middeleeuwen was Corvey echter een belangrijke pelgrimsplaats en cultuurcentrum van waaraf missies naar Friesland, Denemarken en Zweden plaatsvonden)

Toegang: Ik betaalde 6 EUR voor entree tot het klooster, 3 EUR voor een rondleiding en 1 EUR om foto’s te maken. 10 EUR in totaal dus. Als je alleen de kerk wilt bezoeken, kun je via het Westwerk naar binnen en kost het je maar 0,80 EUR.

Hoeveel tijd: Met een rondleiding erbij kost het je zo’n anderhalf uur. Het klooster is groot en telt twee verdiepingen, maar de bovenste heb ik maar gelaten voor wat het is. Wel heb ik een tijdje op een bankje in de tuin zitten genieten van de zon op deze warmste Novemberdag ooit.

Opvallend: Toen ik me bij de museumshop meldde om naar binnen te gaan, zag ik dat er om 12 uur een speciale Werelderfgoed-rondeiding gehouden zou worden. Die gaat door het middeleeuwse gedeelte van het complex, dat deel dat tot werelderfgoed is uitgeroepen eerder dit jaar. Het was de moeite waard om daarop te wachten. Met zo’n 20 anderen sloot ik aan bij een oudere vrouwelijke gids, die een uur lang aan een stuk doorsprak. Over het belang van Corvey als pelgrimskerk in de middeleeuwen, de regelmatige komst van de keizers, de soms tegenstrijdige belangen tussen de twee huidige eigenaren (een hertog beheert het voormalig klooster, de parochie de kerk en het Westwerk) en hoeveel moeite het Corvey gekost heeft om de felbegeerde werelderfgoedstatus te bereiken.

Contouren van een fresco

Contouren van een fresco

Het Westwerk met zijn twee (vroeger drie) massieve torens vormde de westelijke ingang tot de kerk, een ingang die er speciaal voor de bezoekende keizer was aangebouwd. De keizer reisde destijds (9de eeuw) rond door zijn rijk zonder permanente zetel, en deed Corvey frequent aan. Hij arriveerde dan over een hoger gelegen muur / oprijlaan zodat het volk hem goed kon zien. De twee etages binnen in het Westwerk waren ook exclusief voor hem: vanaf daar kon hij vanaf een soort balkon de kerkdiensten van het klooster bijwonen. De eerste etage was in Romeinse stijl gedecoreerd, met zuilen en fresco’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s