Trage Tocht Veluwerand

Vandaag is het om half 11 verzamelen op het station van Dieren voor de ‘Trage Tocht Veluwerand’. We zijn niet de enigen die vanaf hier gaan wandelen: de hele parkeerplaats bij het station is al vol als ik aan kom rijden. Gelukkig hoeft er in de omliggende straten ook niet betaald te worden. We zijn met z’n zessen vandaag, een lekker klein groepje.

De tocht gaat van station Dieren naar station Velp, en is zo’n 16 kilometer lang. 90% van de route zou over onverharde paden moeten gaan aldus de beschrijving. We hoeven maar een klein stuk van een woonwijk door voordat we in het bos zijn. Daar is het al lekker lopen. De temperatuur is heerlijk vandaag, het loopt al snel op tot 20 graden. Het is bijna benauwd tussen de bomen.

Door het bos
Door het bos

We lopen over het ‘Landgoed Hof te Dieren’. Tot mijn verrassing staat hier een bord dat het eigendom is van Twickel. We zijn hier toch wel een eind verwijderd van Delden. In 1822 kwam dit landgoed in bezit van Marie Cornélie gravin van Wassenaer Obdam, Vrouwe van Twickel. Zij liet er een nieuw landhuis bouwen met tuinen.

De wandelroute loopt parallel aan het spoor. Niet dat je er de hele tijd langs loopt (gelukkig niet), maar je hoort en ziet het toch regelmatig. Ook de snelweg is niet ver. We lopen het plaatsje Rheden binnen, waar we een tijd stilstaan bij een rijke moestuin. Deze mensen hebben wel veel werk om het allemaal op te krijgen. Met de bonen die aan de kant van het trottoir staan, is dat in ieder geval niet gelukt: ze zien er geel en verdroogd uit.

Moestuin
Moestuin

Zowel in Dieren als Rheden als Velp, de 3 plaatsjes op deze route, is geen gebrek aan ruime en statige huizen. Hier in Rheden zien we meerdere exemplaren met rieten daken. Het mooiste is een hofje met alleen maar dergelijke huizen, gecombineerd met rode deuren en kozijnen. Hier gaan we onder de poort door.

Hofje
Hofje

De route is erg afwisselend: we lopen door het bos, langs en door weilanden, over lanen. Het middelste gedeelte is eigenlijk het minst mooie, daar lopen we een hele tijd over een fietspad langs de doorgaande weg. De beloofde ‘90% onverharde weg’ is niet erg realistisch. Maar zo’n 70% haalt het toch wel.

Veel lokale bewoners gebruiken delen van deze route om hun hond uit te laten. We zien er zeker een stuk of 20, in alle kleuren, maten en rassen. Na twee uur lopen pauzeren we een tijdje op een grasveld om onze lunch op te eten. We vrezen dat dat ook wel een hondenuitlaatplaats is, maar je moet toch ergens zitten.

Bij gebrek aan wilde dieren
Bij gebrek aan wilde dieren

Veel bankjes komen we de eerste 10 kilometer niet tegen. Ook geen restaurants of cafés. En als je dan een bankje ziet, hebben ze hem zo neergezet dat er totaal geen uitzicht is. Zoals onderstaande, waar je tegen het hoge gewas van een maïsveld aankijkt.

Bankje met bijzonder uitzicht
Bankje met bijzonder uitzicht

Pas als we de Veluwe oplopen, komt er een terras in zicht. Er zijn ook twee grote parkeerterreinen en een speeltuin, dit is een populair wandelgebied. Je kunt vanaf hier de Posbank oplopen. Wij doen dat echter niet. Het is eerst tijd voor een cappucino met appelgebak bij Restaurant Prinsheerlijk.

Op weg naar het hoogtepunt
Op weg naar het hoogtepunt

Het laatste uur van de wandeling gaat weer door het bos. Het is ook het zwaarste deel: je loopt heuvelop en heuvelaf. Volgens de routebeschrijving zitten we nu bij de Kamerdalse berg.

Als we al in Velp zijn, en het eindpunt (het station Velp) kunnen zien liggen, pakt de route nog een leuke zijweg mee. We lopen over landgoed Biljoen. Het is hier prachtig herfstachtig, en de 16e eeuwse waterburcht met koetshuis ligt er schitterend bij. Opvallend hoeveel oude kasteeltjes er ook in deze regio nog zijn.

Biljoen in herfstkleuren
Landgoed Biljoen in herfstkleuren

Om kwart over 3 arriveren we bij Station Velp. We zijn bijna 5 uur onderweg geweest, en ieder gaat weer zijns weegs. Het was een geslaagde, afwisselende wandeling in het beste wandelweer dat je maar kunt hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s