Terugblik West-Canada 2014

Het was weer een geslaagde reis, met vooral veel mooie natuur rond Writing-on-Stone Provincial Park, Waterton Lakes National Park en de Canadese Rocky Mountains. Je moet wel van auto rijden of wandelen houden, of liefst de combinatie van die twee. Mijn mooiste (en langste, 17km!) wandeling was die naar Bertha Lake in Waterton. Het leukste stadje was Canmore en de beste tour die langs de rotstekeningen van Writing-on-Stone.

Tegenover het land Canada heb ik hetzelfde ambivalente gevoel als bij de Verenigde Staten of Australië. Je zult er maar wonen, in Brooks of Lethbridge of Hinton. Het is zo geïsoleerd, er is zo weinig cultuur, het zou niks voor mij zijn.

Voorbereiding

Ik had deze reis al 8 maanden van tevoren geregeld: ticket en hotels geboekt. Ik was een beetje bang dat de goede hotels in of nabij de nationale parken snel uitverkocht zouden zijn. Daarnaast heb ik via internet voor 47 EUR een Canada Discovery Pass besteld, die ik netjes thuis gestuurd kreeg. Daarmee kun je vervolgens gratis alle nationale parken van Canada in.

Verder heb ik mijn hoofd gepijnigd over welke kleren ik mee moest nemen. Het kan zo in september alle kanten op, en ik heb het ook allemaal meegemaakt: zon, regen, sneeuw. Echte winterkleren heb ik niet nodig gehad, wel een winddicht jack en shirts / sweaters die je in laagjes over elkaar kan aantrekken.

Vervoer

Vliegtuig
Ik vloog rechtstreeks met de KLM van Amsterdam naar Calgary. Heen Business Class, terug Economy Comfort. De vlucht duurt zo’n 8,5 uur. Het vliegveld van Calgary is vrij kleinschalig, en zowel op heen- als terugreis verliep alles er vlot. Je hoeft op de terugreis niet eens meer langs de grensbewaking/douane.

canadav2

Auto
Ik had een Mitsubishi Mirage als huurauto. ‘Heel klein’ volgens de autoverhuurder, goed genoeg voor mij. Hij deed het prima. Alleen bergopwaarts ging niet zo snel. Autorijden is een eitje hier: brede wegen, weinig verkeer, veel parkeerplaatsen, spotgoedkope benzine.

canadav1

Overnachtingen

Calgary
canadah1De Country Inn & Suites ligt op een kwartiertje rijden van het vliegveld. Het hotel is gehuisvest op een niet al te attractief bedrijventerrein, maar wel in de buurt van andere hotels en enkele ketenrestaurants. Goed draadloos internet. Ligbad en ruime kamer, netjes maar verder niet veel bijzonders.

Website: Country Inn & Suites By Carlson
Prijs: 121 EUR per nacht inclusief ontbijt

Brooks
canadah2De Heritage Inn is weer zo’n standaard ketenhotel. Het ligt aan ‘de strip’ van Brooks, een plaats met wel heel weinig karakter. De inrichting is een beetje oubollig, maar verder wel netjes. Goed gratis ontbijtbuffet voor Amerikaanse begrippen, slappe croissants maar verse fruitsalade en veel keus.

Website: Heritage Inn
Prijs: 109 EUR per nacht inclusief ontbijt

Lethbridge
canadah3Dit hotel ziet er wat moderner en strakker uit dan de vorige twee. Het ligt in een wijkje met andere hotels en fastfoodtenten. Geen bad dit keer, alleen een douche. Wel meer zeepjes en zo. Verder net als de voorgaande dagen is er weer zo’n breed bed met heel veel kussens. Lethbridge zelf is een industriestad die wel betere tijden gekend moet hebben.

Website: Hampton Inn & Suites
Prijs: 116 EUR per nacht inclusief ontbijt

Waterton
canadah4Waterton Glacier Suites ligt in het centrum van het dorp en dus op loopafstand van restaurants en winkels. Het lijkt aan de achterkant op een motel, maar de suites (ik heb 2 kamers en een badkamer met jacuzzi) zijn mooi. De indeling is een beetje raar: de woonkamer zit aan de lelijke achterkant, terwijl de slaapkamer aan de voorkant uitkijkt op het groen en de Mormoonse kerk.

Website: Waterton Glacier Suites
Prijs: 182 EUR (zonder ontbijt)

Canmore
canadah5Dit is geen hotelkamer of een suite, maar een heel appartement! Inclusief luxere keuken dan ik thuis heb, wasmachine & droger en balkon met barbecue. Het is zo groot dat ik soms naar mijn spullen moet zoeken. En voor het eerst hier in Canada: de ramen kunnen open voor frisse lucht. Er zit een goed Vietnamees restaurant in het complex zelf, maar het leuke centrum van Canmore is ook dichtbij.

Website: Falcon Crest Lodge
Prijs: 147 EUR (zonder ontbijt)

Folding (Jasper)
canadah6De eerste Bed&Breakfast van deze reis. Het ligt een beetje achteraf, 5 kilometer van de parkgrens en 20 kilometer van het dichtstbijzijnde plaatsje met restaurants en benzinestations. Fijn bed (heb hier het best geslapen van de hele reis) en heerlijk ontbijt, iedere ochtend gebakken/gekookt door de eigenaar. Er zijn maar 3 kamers dus het is heel kleinschalig. Toen de wolken verdwenen waren bleek er ook nog een schitterend uitzicht op de bergen te zijn.

Website: Wyndswept Bed& Breakfast
Prijs: 160 EUR (inclusief ontbijt)

Edmonton
canadah7Het Four Points by Sheration Gateway ligt in het zuiden van de stad tussen verschillende doorgangswegen en de spoorlijn. Ondanks dat is het niet erg gehorig. Het is een groot, modern en fris hotel. Ik zat op de 3e verdieping, en heb daar nog heel handig gebruik gemaakt van de wasmachine en droger. Het ontbijt is a la carte, en de porties zijn enorm.

Website: Four Points by Sheraton
Prijs: 135 EUR (zonder ontbijt)

Eten

Voor de culinaire hoogstandjes hoef je niet naar Canada. Je moet zelfs al erg je best doen om iets zonder vlees of alteveel calorieën binnen te krijgen.

Ontbijt
Net als in de VS zijn de hotelontbijten niet aanwezig of karig. Allemaal voorverpakte producten uit de supermarkt, gecombineerd met slappe koffie. Buiten de deur ontbijten is al snel zoet of vet, en altijd prijzig.

Lunch
Als lunch haalde ik meestal ergens een belegd broodje (of smeerde er zelf een op basis van ingrediënten uit de supermarkt). Twee keer at ik onderweg een bizonburger, dat is een hamburger maar dan veel dikker en gemaakt van vlees van die schattige bizons.

canadae1

Diner
Ik heb eigenlijk elke avond wel aardig gegeten, hoewel het niveau vaak niet boven mijn eigen kookkunsten kwam. Het beste kun je terecht bij de ‘buitenlandse’ restaurants, waar Indiase/Mexicaanse/Vietnamese immigranten in de keuken staan. Het nationale gerecht is de biefstuk, standaard geserveerd met gepofte aardappel en coleslaw.

canadae2

Kosten

De Canadese dollar was op het moment van mijn bezoek 0,70 EUR waard. Wat niet betekent dat het er goedkoop is, integendeel. Voor het avondeten betaalde ik zo tussen de 18 en 30 EUR, en dan heb je niks bijzonders. Ook een ontbijt of lunch met cappuccino en een broodje kost al snel 12 EUR. Ook aan hotels heb ik veel uitgegeven: dat was deels een bewuste keuze (ik wilde comfortabele hotels op goede locaties), maar ook hier was het wel aan de prijs voor wat je ervoor krijgt.

Per dag heb ik gemiddeld 218 EUR uitgegeven: zo’n 41 EUR aan eten en andere dagelijkse dingen, 43 EUR aan autohuur en 134 EUR aan hotels. Daarmee is het een van de duurste reizen. Alleen Australië steekt daar nog bovenuit, met 236 EUR per dag.

canadageld

Het biljet van 20 dollar is het meest gangbare in Canada. Ik moest even wennen dat daar het hoofd van koningin Elizabeth op stond, zij is nog steeds het formele Canadese staatshoofd. Alle bankbiljetten zijn hier trouwens polymeerbiljetten, biljetten van polymeer/plastic papier. Die gaan veel langer mee en worden niet zo smerig als gewone bankbiljetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s