#549: Head-Smashed-In Buffalo Jump

Wat is het?
Een ‘Buffalo Jump’ werd door de Indianen van de prairie gebruikt om bizons te jagen.  Eén keer per jaar, in de herfst, bundelde de lokale gemeenschap de krachten en joeg een kudde bizons op over de vlakte. De beesten raakten zo in paniek dat ze van de rotswand afvielen, en onderaan dood of zwaargewond neerkwamen. Zo hadden de Indianen genoeg vlees om de winter door te komen. De ‘Head-Smashed-In Buffalo Jump’ is het klif waar de meeste en oudste bizonresten en archeologische vondsten zijn gedaan. Hij is tot ca. 1850 in gebruik geweest. Door de komst van paarden en geweren werd deze omslachtige manier van jagen overbodig.

Cijfer: 7 (Het is een unieke traditie die je niet elders op de wereld vindt. Het verhaal wordt verteld in een museum dat tegen de rotswand is opgebouwd. Er is een video te zien hoe de jacht in zijn werk ging, en er zijn opgegraven botten en speerpunten te zien. Verder is het gewoon een klif, waar zonder het verhaal in je gedachten weinig bijzonders aan is. Ook viel me op dat er in het museum maar weinig origineels ten toon wordt gesteld – het zijn bijna allemaal replica’s)

Toegang: De entree kost 11 Canadese dollar (zo’n 8 EUR). Het was er redelijk druk met oudere Canadese bezoekers. Een stel dat hoorde dat ik uit Nederland kwam, stapte op me af met de vraag of ik Maastricht kende. Daar kwam namelijk hun held André Rieu vandaan!

Hoeveel tijd: Ik was er van 10 tot half 1, en heb in die tijd het museum bekeken, de beide wandelpaden afgelopen en een bizonburger in de cafetaria gegeten. Dan heb je alles zo’n beetje wel gedaan wat er te zien en te doen is hier.

Opvallend: Er is een wandelpad aangelegd onderaan de rots, in het gebied waar de bizons ter aarde stortten. Er staat een bord bij dat je geluid moet maken tijdens het wandelen, omdat er wilde dieren kunnen voorkomen. Gelukkig zijn er wel meer mensen op het pad, dus eventueel wild is al geschrokken voordat ik langskom. Het is een leuke wandeling van zo’n 3 kwartier tussen het prairiegras. De botten van de bizons liggen weer diep onder de grond, daar is niks van te zien. Je kunt hier wel mooi ver over de omringende vlaktes kijken.

Tipi op de prairie

Tipi op de prairie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s