#548: Dinosaur Provincial Park

Wat is het?
Het Dinosaur Provincial Park is bekend om zijn landschap van “badlands” en als vindplaats van dinosaurusfossielen. De uit klei en zand bestaande ondergrond heeft door erosie van wind en water bijzondere vormen aangenomen. Deze bodem is ook uitermate geschikt om resten van dinosaurussen te vinden, die aan de oppervlakte zijn komen te liggen. 40 verschillende soorten zijn hier gevonden, en 150 complete skeletten.

Cijfer: 7,5 (Het grillige landschap is hier het mooiste. Voor de dinosaurussen, die hier leefden toen het nog een tropisch regenwoud was, moet je wel een groot voorstellingsvermogen hebben. Dit werelderfgoed lijkt erg op Ischigualasto / Talampaya in Argentinië, waar ik in 2008 was.)

Toegang: De entree tot het park is gratis. Wel moet je betalen voor het bezoekerscentrum (2,20 EUR) en een tour zoals ik die maakte (10 EUR).

Hoeveel tijd: Bij goed weer kun je je er wel twee dagen vermaken. Er is een kampeerterrein bij, er zijn diverse wandelpaden en ook een keuze aan tours. Ikzelf was er een halve dag, dat was voor mij genoeg.

Opvallend: Deze ochtend zit ik al om 6 uur in de auto. Geen probleem als je nog het tijdsverschil van 8 uur met Nederland probeert te overwinnen. Ik was midden in de nacht al klaarwakker. Dit vertrekpunt geeft me mooi de gelegenheid om de tour van half 10 in het Dinosaur Provincial Park te halen. Het park ligt 2,5 uur rijden ten oosten van Calgary. Grotendeels gaat dit over een snelweg. Veel verkeer is er zo vroeg niet. Het landschap lijkt wel op een uitvergrote versie van Nederland of Denemarken: vlak, veel weilanden en akkers.

Mijn Garmin (de Noord-Amerikaanse TomTom) brengt me keurig naar de ingang van het park. Ik ben er al vóór half 9. Eerst maar eens kijken bij het uitkijkpunt. Je hebt hier van bovenaf zicht op de kloof die door de erosie is uitgesneden (zie grote foto boven). Een prachtig uitzicht. De lucht is strakblauw, maar het is koud buiten. Ik trek toch maar een jack aan over mijn poloshirt.

Hoodoo

Hoodoo

Iets verderop ligt het bezoekerscentrum. Daar moet ik me melden voor de wandeling. Ik heb al maanden geleden geboekt voor de ‘Centrosaurus Quarry Hike’, een tour met gids door het beschermde deel van het park. De receptie heeft slecht nieuws: de oorspronkelijke route is onbegaanbaar glad doordat het afgelopen nacht geregend heeft. Ik kan kiezen tussen geld terug of meegaan met een alternatieve tour. Natuurlijk kies ik voor het laatste – ik ben niet helemaal hierheen gekomen om direct rechtsomkeert te maken.

Om half 10 stappen we met een man of 20 en onze gids Jeff in een busje dat ons naar een uithoek van het park brengt. Daar beginnen we aan onze wandeling. Het gaat over smalle paadjes en door het struikgewas. Daarbij maken we heel wat muggen wakker – gelukkig heb ik lange mouwen en een lange broek aan. Er zitten ook een stuk of 6 kleine kinderen in de groep, en de gids betrekt hen bij zijn uitleg over de erosie en de fossielen. Daardoor wordt het wel een gesimplificeerd verhaal. Misschien moeten ze maar gewoon wandelingen gaan doen alleen voor volwassenen. Alhoewel, de kennis over dinosaurussen is volgens Jeff de gids het grootst bij kinderen van een jaar of 6.

Aan het eind van de tocht mogen we toch nog een stuk van het gebaande pad af, en de beschermde zone in. Hier mag je niks oprapen of meenemen noch de heuvels beklimmen, het ligt namelijk vol met fossiele dinosaurusresten.  Het zijn allemaal hele kleine stukjes, botten vooral en hier en daar een tand. Er wordt hier nog maar beperkt uitgegraven: alle musea in de wereld hebben inmiddels wel een compleet dinosaurusskelet staan. Alleen complete koppen of eieren zijn nog de moeite van het bestuderen waard.

Tand van een Centrosaurus

Tand van een Centrosaurus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s