#547: Marinehaven Karlskrona

Wat is het?
De Marinehaven Karlskrona is een goed bewaard en compleet voorbeeld van een 17e eeuwse Europese vlootbasis. Hij stamt uit de tijd dat Zweden nog een grootmacht was, en ook Finland, Estland, Letland en delen van Noord-Duitsland tot haar grondgebied mocht rekenen. De stad en haar zeehaven zijn speciaal aangelegd om controle over de Oostzee te houden. Karlskrona groeide in die tijd uit tot de op 2 na grootste stad van Zweden, en haar scheepswerf was in het begin van de 18e eeuw de grootste werkgever van het land.

Cijfer: 5,5 (Deze rijke historie heeft niet echt geleid tot een bijzonder mooie stad. De gebouwen zijn vooral functioneel, en vaak nog steeds in gebruik door de Zweedse marine.)

Toegang: Karlskrona is een actieve vlootbasis, en je mag dus niet overal zo maar naar binnen. Het zuidelijk deel van de stad is helemaal afgeschermd, en het eiland Kungsholm mag je alleen op als je vooraf een kaartje koopt en je paspoort laat zien. Gelukkig is er ook nog een “gewone” rondvaartboot, waarmee je voor 90 SEK (10 EUR) een 2 uur durende boottocht door de wateren rondom Karlskrona kunt maken. En er is het moderne Maritiem Museum (130 SEK / 14,5 EUR).

Hoeveel tijd: Ik heb er een halve dag aan sightseeing gedaan. Dan heb je het centrum en de haven wel gezien. Je moet wel een erge liefhebber van forten en militaire gebouwen zijn om er langer te besteden.

Opvallend: Er wonen slechts 35.000 mensen in Karlskrona, maar de stad voelt groter aan. Ik heb er 2 dagen overnacht dus heb wel wat van het centrum meegekregen. Op mijn eerste avondverkenning (op zoek naar een restaurant) was het beredruk in de straten. Het was kermis, een feest dat zich tot de volgende avond uitstrekte. Toen ik op zondagochtend wat foto’s van het monumentale centrale plein wou maken, waren de schoonmakers druk bezig om alle troep op te ruimen.

Centrum van de stad wordt opgeruimd

Centrum van de stad wordt opgeruimd

Om 10 uur op zondagochtend ging ik mee met een boottocht vanaf de vismarkt van Karlskrona. Deze tour is erg populair, duurt twee uur en vertrekt een aantal keren per dag. Er waren zo’n 50 andere toeristen aan boord, en we konden lekker op het buitendek zitten. Gelukkig was het prachtig zonnig weer, en dat gecombineerd met het briesje op het water maakte dat ik wel op moest letten niet weg te dommelen achter mijn zonnebril.

Deze boot, de Gåsefjärden, doet verschillende eilandjes aan voor de kust van Karlskrona. Op sommige staan vakantiehuisjes of overbevolkte campings, terwijl andere nog de originele militaire vestingwerken hebben. Een leuk tochtje. Voor mij eindigde het bij de op één na laatste halte, het Maritiem Museum. Dit is een groots opgezet museum met scheepsmodellen en ook “echte” oorlogsschepen die je van dichtbij kunt bekijken.

Vissershaven van Karlskrona

Vissershaven van Karlskrona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s