Wandeling Umfassungsweg

Om 9 uur sta ik al bij mijn vader voor de deur in Delden. We willen vanochtend de “Umfassungsweg” gaan lopen rondom en door Twickel. De weersvoorspelling is wisselvallig, maar we wagen het er op. We parkeren de auto bij De Zwaan, en schuilen daar eerst nog 5 minuten want er drijft weer een bui over. Daarna is het goed te doen, en volgen we het goed aangegeven pad.

Volg de houten paaltjes met "UW"

Volg de houten paaltjes met “UW”

Je moet deze route tegen de klok in lopen. Niet alleen omdat de paaltjes alleen vanaf die kant te zien zijn, maar ook omdat je dan het mooiste gedeelte van de route voor het laatst bewaart. Aan het begin loop je namelijk een stuk over het asfalt van het fietspad naast de drukke weg tussen Delden en Hengelo. Gelukkig steek je vanaf daar na zo’n 10 minuten het bos in, en is het pad onverhard.

Eindelijk het Twickelse bos in

Eindelijk het Twickelse bos in

Je volgt hier een lang en breed bospad. Er komen veel mountainbikers langs, die dan ook de ruimte krijgen. Ook komen we hier de eerste andere wandelaars van de dag tegen.

Na het oversteken van de Bornsestraat kom je in het mooiste deel van de route. Je moet hier steeds houten hekjes door, en die houden de fietsers tegen. We komen langs de boerderij van André en Karin. De bekende kraam van Karin waar een grote variatie aan dranks en snacks te krijgen is, staat open voor de passerende wandelaars. Er zitten al twee dames voor op het bankje uit te rusten: zo aan hun rode gezichten te zien moeten ze wel een langere wandeling aan het doen zijn dan wij.

Het karretje van Karin

Het karretje van Karin

Er is ook een kalfje

Er is ook een kalfje

De boerderij ligt tussen de wijdse velden, waar een leuk slingerpad doorheen loopt. Via een tweetal bruggetjes komen we dan op het Vlonderpad. Hier zijn veel meer wandelaars, en ook wij genieten even van het zonnetje op een bankje.

Over het vlonderpad

Over het vlonderpad

De omgeving verandert opnieuw: nu lopen we de open vlaktes van de Deldeneres op, bekend terrein. Helaas is dat ook het moment dat het begint te regenen. En niet zo’n beetje ook. We klappen de paraplu’s uit, maar onze broekspijpen en sokken worden drijfnat. Niet zo leuk. We zijn inmiddels 2 uur onderweg, we doen toch vrij lang over deze 9 kilometer lange tocht. Misschien is-ie toch iets langer.

Een droog stukje Deldeneresch

Een droog stukje Deldeneresch

Wanneer het baken van Delden, de hoge watertoren, in het zicht komt wordt het gelukkig weer droog. We lopen het laatste stukje via een paadje langs volkstuinen, afgeschermd van de razende rondweg om Delden. Zonder verkeerd gelopen te hebben komen we keurig weer bij het vertrekpunt uit: het tunneltje bij De Zwaan.

Het was een afwisselende wandeling, met het mooiste stuk inderdaad in het tweede deel: door een gebied waar zelfs voor Deldenaren veel verrassends te ontdekken valt.

Delden weer in zicht

Delden weer in zicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s