#537: Markgrafelijk Operahuis Bayreuth

Wat is het?
Het Markgrafelijk Operahuis Bayreuth is een in originele staat verkerend theater- en operagebouw uit de 18de eeuw. Drijvende kracht achter dit operahuis was Wilhelmina von Pruisen, echtgenote van de markgraaf van Bayreuth. Zij gebruikte kunst en cultuur om de vrij onbeduidende plaats Bayreuth op de kaart te zetten. Het kenmerkende barokke interieur van het logetheater is ontworpen door Italiaanse architecten. Het gebouw werd feestelijk geopend in 1748 ter ere van het huwelijk van Wilhelmina’s 15-jarige dochter Elisabeth.

Cijfer: 5 (Er is iets ongelukkigs aan de hand met dit operahuis: enkele maanden na het verkrijgen van de werelderfgoedstatus in 2012 is het gesloten voor een grondige restauratie. Het werk gaat nog tot 2017 duren. Dat betekent dat het mooie barokke interieur niet te zien is. Je kunt er wel afbeeldingen van zien en het lijkt inderdaad schitterend. Maar ja, ik moest het doen met de façade van dit niet eens zo opvallende gebouw in de oude binnenstad van Bayreuth.).

Blik op het podium, zoals weergegeven in de audiovisuele presentatie in de tentoonstellingsruimte

Blik op het podium, zoals weergegeven in de audiovisuele presentatie in de tentoonstellingsruimte

Toegang: Je betaalt 2,5 EUR entree voor de tentoonstelling in het voorste gedeelte van het gebouw. Daar wordt de restauratie toegelicht en kun je op computerschermen zien hoe de zaal er in goede staat uitziet. Ook mag je vanaf een loge een blik werpen op de stellingen en doeken die het kostbaars bedekken.

Hoeveel tijd: Ik ben er ongeveer 20 minuten binnen geweest. Meer kun je er echt niet van maken.

Opvallend: Bayreuth is een stad van ruim 70.000 inwoners, gelegen in Beieren ten noorden van Nürnberg. Het is niet zo bekend, maar het heeft een chique en goed bewaard gebleven oud centrum. Omdat ik maar eventjes bij het Operahuis naar binnen kon, heb ik ook nog een uurtje door de autovrije binnenstad gelopen. Ik bezocht o.a. het Nieuwe Slot, de residentie van Wilhelmina van Pruisen. Het is een vrij typisch kasteel voor de 18de eeuw, met vele pronkkamers. Het lijkt haast te groot voor een stadje als Bayreuth, het ligt als een groot blok middenin het centrum.

Stadthalle van Bayreuth

Stadthalle van Bayreuth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s