Tijdzone Bagdad

In de kantoortuin van zone twee blauw ontstaat wat geroezemoes over mijn aanstaande reisbestemming. “Je gaat toch niet naar De Krim, he?”, klinkt het. “Dan moet je namelijk eerst wel heel goed je werk overdragen”. Zo zie je maar, er is altijd wel een overtreffende trap van de meest spannende reisbestemming. Iraaks Koerdistan klinkt opeens helemaal niet zo gevaarlijk meer. Het geroezemoes komt overigens van dezelfde collega’s die Mexico al eng vonden. Mij doet het verder niets – als ik het niet overleef ben ik tenminste tijdens mijn hobby om het leven gekomen.

Ik reis met Austrian Airlines via Wenen naar Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. De vluchten zijn voor zo’n 70% bezet, en verlopen punctueel. Wenen is een heerlijk vliegveld om over te stappen, daar had ik al eerder goede ervaringen mee. Het is heel compact en relatief rustig. De vlucht naar Erbil vertrekt vanaf Gate G3 – dat blijkt een beetje de zone te zijn waarvandaan alle bijzondere bestemmingen in de regio worden aangedaan. Ik kijk verlekkerd naar het grote bord: Pristina, daar wil ook nog eens heen. En Baku natuurlijk.

De lijst met exotische bestemmingen vanaf Gate G in Wenen

De lijst met exotische bestemmingen vanaf Gate G in Wenen

Nu wordt het Koerdistan dus. Of eigenlijk Irak. Sinds het einde van de oorlog in Irak is Koerdistan één van de federale deelstaten van Irak geworden. Ze houden er wel hun eigen regels op na. Dat begint al met het feit dat er geen Iraaks visum nodig is om deze regio te bezoeken. Op het moderne vliegveld van de hoofdstad Erbil gaat het vlot langs de grenscontrole: twee stempeltjes en ik mag 15 dagen blijven.

Mijn reisgenoten en ik speuren naastig naar “iets bijzonders”. Bij het inzetten van de landing viel mij vooral op dat het bijna op Nederland lijkt: vlak, groen en verdeeld in keurige vierkante lapjes grond. De lucht kent ook Hollandse bewolking, en het is druilerig. Alleen die sloppenwijk met halfvergane betonnen huizen, die vlak voor het vliegveld verschijnt, valt uit de toon.

In Erbil

Onderweg in Erbil

Een airportbusje brengt ons naar het Safeer Hotel in het centrum van Erbil. We zien zowaar viooltjes in de perken langs de straten! Verder wordt er heel veel gebouwd, tientallen torenflats waarvan alleen het geraamte staat. Het ziet er moderner uit dan ik had verwacht. Ook als we binnen in het hotel en thee zitten te drinken, heb ik nog niet het idee dat ik in Koerdistan ben. Gelukkig waren er op het vliegveld nog wat mannen in traditionele Koerdische kledij te zien – wijdvallende broeken en hemden, die ieder in net een andere kleur bruin of legergroen draagt. En mag ik bij het opstarten van mijn laptop een nieuwe tijdzone instellen: Tijdzone Bagdad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s