Route Iraaks Koerdistan 2014

Eerlijk gezegd stond Irak of Koerdistan niet bovenaan mijn reisverlanglijstje, maar het ligt prettig genoeg dichtbij voor een tussendoorvakantie. En fascinerend is het natuurlijk allemaal wel: van die obscure religieuze minderheden die zo typisch zijn voor het Midden-Oosten, het ruige karakter en natuurlijk de recente geschiedenis tijdens en na het bewind van Saddam Hussein.

Mijn reis door Iraaks Koerdistan duurt 10 dagen, en is georganiseerd door Battuta Reizen. We reizen van de hoofdstad Erbil naar Duhok in het noorden, dan een stuk door de bergen langs de grens met Iran en vandaar naar de zuidelijke stad Suleymania. Daar vinden de festiviteiten plaats voor het Koerdisch Nieuwjaar op 21 maart. En dan weer terug naar Erbil voor bezoek aan de Citadel, die deze zomer hopelijk (voor mij en voor hen) op de Werelderfgoedlijst komt.

Het programma ziet er als volgt uit:

Datum Programma Verblijf
14 maart Vlucht naar Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Vliegen met Austrian Airlines via Wenen: 7.00-8.55 en 10.10-15.50 uur. Het is in Irak twee uur later dan in Nederland. Hotel Safeer, Erbil
15 maart Per minibus richting het noorden, door een groen golvend landschap. Onderweg bezoek aan het Syrisch-orthodoxe Mar Matti klooster uit de 4e eeuw. Daarna door naar het voormalig joodse dorpje Qosh en de oude synagoge.
Overnachting in Duhok met zijn oude binnenstad en bazaar.
Kani Hotel, Duhok
16 maart Dagtocht in de omgeving van Duhok. Naar het heiligdom gebouwd rond het graf van Sheikh Adi ibn Musafir, voorganger van de Yazidi. De Yazidi zijn een van de religieuze minderheden in Irak.
Verder naar de vallei van Koning Sanharab, met zijn grotten en beelden en het historische Jerwana Aquaduct.
Kani Hotel, Duhok
17 maart Reisdag door de bergen met verschillende stops, o.a. bij een van de paleizen van Saddam Hoessein. Het eindigt in Rawanduz, een plaats waar veel Koerden zelf heen gaan om vakantie te vieren. Pank Resort, Rawanduz
18 maart De reis gaat verder over de spectaculaire Hamilton Road, langs het plaatsje Shaqlawa en het Dukanmeer.
Aan het eind van de middag aankomst in Suleymania, het culturele hart van Iraaks Koerdistan.
Assos Hotel, Suleymania
19 maart Suleymania is de standplaats voor de komende dagen. Daar bezoeken we de Rode Gevangenis, een getuigenis van het tijdperk van Saddam Hussein, en het Slemani museum, gewijd aan de geschiedenis van de regio.
’s Middags een uitstapje naar Qizqapan, 2500 jaar oude rotsfiguren bij wat vermoedelijk een koninklijke graftombe is.
Assos Hotel, Suleymania
20 maart De hele dag in de stad om Now Ruz, het Koerdisch nieuwjaar, mee te maken met allerhande festiviteiten. Assos Hotel, Suleymania
21 maart Excursie naar Halabja, met bezoek aan het monument ter nagedachtenis van de aanvallen met chemische wapens in 1988.
Op de terugweg een uitgebreide stop bij Ahmadawa, praktisch op de grens met Iran. Hier kun je de berg op en een waterval bezoeken.
Assos Hotel, Suleymania
22 maart Terugrit naar Erbil, waar de reis ook begon. Bezoek aan de (restanten van de) citadel van Erbil en het daar gevestigde tapijtmuseum en aan datgeen wat er nog rest van de Joodse wijk. De citadel wordt dit jaar waarschijnlijk werelderfgoed, dus toch nog een vinkje voor mij deze reis. Hotel Safeer, Erbil
23 maart Nog een dag in Erbil, een moderne stad die zich snel ontwikkelt.
Om 17.00 terugvlucht naar Nederland via Wenen. Aankomst op Schiphol: 22.05 uur.
Thuis

Een gedachte over “Route Iraaks Koerdistan 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s