Terugblik Mexico 2014

Ik had een bijzonder goede tijd van het jaar uitgekozen om naar Mexico te gaan: in januari, terwijl het in Nederland grijs en grauw is. In Mexico was er elke dag zon, en was het zo’n 26 graden. Ook na de schoolvakanties, zodat het er niet te druk was. Regelmatig was ik zelfs de enige in het hotel of bij een bezienswaardigheid.

De reis bestond uit twee heel verschillende delen: Centraal-Mexico (rondom Mexico-Stad) en het schiereiland Yucatan. In Centraal-Mexico liggen de grotere koloniale steden. Puebla vond ik daarvan de mooiste, maar na een paar van dat soort steden met hun protserige kathedralen heb je het wel gezien. Onvergetelijk in deze regio: het reservaat van de overwinterende monarchvlinders, zonder twijfel het meest unieke werelderfgoed van dit land.

Yucatan is qua landschap mooier dan het binnenland, er wonen minder mensen én het heeft natuurlijk de prachtige Maya-ruïnes. Het hoogtepunt hier was de Maya-stad Calakmul in het gelijknamige biosfeerreservaat.

VOORBEREIDING
Er komen heel veel toeristen naar Mexico en ze zijn er dus goed op ingesteld. Verder is het ook een behoorlijk modern land, dus er valt niks bijzonders voor te bereiden. Ik sprak meestal Spaans met de Mexicanen, maar met alleen Engels kom je ook wel ver hier.

VERVOER
Vliegtuig
De rechtstreekse vlucht met de KLM naar Mexico-Stad duurde op de heenweg 11,5 uur en op de terugweg (wind mee) maar 8 uur en 3 kwartier. De vluchten zaten goed vol met passagiers uit heel Europa, er gaan ook veel zakenmensen naar Mexico-Stad.

Daarnaast had ik ook nog een binnenlandse vlucht van Mexico-Stad naar Campeche in Yucatan. De vlucht was met AeroMexico in een kleiner vliegtuig (ca. 100 man), en het zat bepaald niet vol. Het vliegveld van Campeche is ook heel kleinschalig, ze rijden gewoon met het vliegtuig naar de deur van de aankomsthal. Er stonden geen andere vliegtuigen.

mexiv3

Bus
Net als elders in Latijns-Amerika heeft Mexico een goed netwerk van luxe-bussen. Het zijn touringcars die vanaf eigen busstations rijden. Vooraf is er een veiligheidsscreening zoals op een vliegveld. Er zijn gereserveerde plaatsen, en de bus stopt alleen op de busstations en niet langs de kant van de weg. Je krijgt vaak nog wat te drinken en een snack onderweg. Voor de rit van 1 uur en 3 kwartier tussen Mexico-Stad en Puebla betaalde ik bijvoorbeeld 9 EUR voor zo’n bus.

Metro
In Mexico-Stad is het metrosysteem ideaal. Het kost maar 5 pesos (0,27 EUR) per rit, en de treinen vertrekken snel achter elkaar. Het netwerk heeft ook een groot bereik over de stad, je komt eigenlijk overal. Het was er in de spits wel druk, maar toch ook niet zo extreem als in Japan of zo dat mensen op elkaar gedrukt staan.

Alle metrohaltes hebben behalve een naam ook een symbool (zie onderstaande kaart), dat is bij de introductie in de jaren 60 zo bedacht omdat er toen nog veel analfabeten waren. Verder zie je nog regelmatig verkopers in de metro, bijvoorbeeld jongens met een rugzak om waar een hele stereoinstallatie in blijkt te zitten: ze verkopen CD’s en laten die luid horen aan de passagiers.

mexiv1

Huurauto
Ik heb 2x een auto gehuurd. De eerste keer was bij SIXT vanaf het vliegveld van Mexico-Stad. Zeker de start daar viel niet echt mee: het staat daar nergens aangegeven hoe je op de ringweg moet komen, en ook de afslag naar mijn volgende bestemming Queretaro was lastig te vinden. Het is heel erg druk op de weg in de agglomeratie Mexico-Stad, op de ringweg is er vrijwel permanent langzaamrijdend verkeer. Ik zou een volgende keer niet meer een auto vanaf daar huren, maar pas in het binnenland.

Eenmaal op de goede weg is het rijden zelf goed te doen. De benzine is spotgoedkoop, zo’n 25 EUR voor 40 liter. Alle benzinestations zijn van de staat en bemand, dus je kunt gewoon in je auto blijven zitten totdat het mannetje je tank heeft volgegooid.

mexiv2

Met de tweede huurauto ging het een stuk gemakkelijker: vanaf het kleine vliegveld van Campeche kon ik zo wegrijden bij Europcar. Dit keer had ik een Amerikaans autootje met wat deukjes en schaafwonden hier en daar. Er was nauwelijks verkeer op de doorgaande wegen in Yucatan en dus was het heel gemakkelijk rijden. Omdat de steden ook kleiner zijn en ik vaak in hotels bij de parken overnachtte, was parkeren hier ook geen probleem. Wel moet je in Yucatan wat meer opletten dat je op tijd tankt. Er zijn veel minder benzinestations en in de tank van mijn autootje ging maar 30 liter.

OVERNACHTINGEN

Mexico-Stad
mexih1Maria del Alma is een bed&breakfast met 5 kamers. Het wordt gerund door een ouder Mexicaans homostel, waarvan er eentje prima Engels spreekt. Het ligt in de wijk Coyaocan, een niet-toeristische maar wel gezellige buurt. Metro en restaurants op loopafstand. Het ontbijt is er erg uitgebreid. Minpuntjes zijn dat de wifi op mijn kamer matig werkte, en de TV met honderden zenders maar niets fatsoenlijks.

Website: Maria del Alma
Prijs: 60 EUR per nacht inclusief ontbijt

Queretaro
mexih2Hotel Quinta Lucca ligt in een van de nauwe straatjes in het oude centrum. Je kunt er gratis parkeren even verderop op een terrein waar ze afspraken mee hebben voor hun gasten. Ik had hier een heel ruime kamer, met zelfs een tweede verdieping met zitje. Hier gelukkig prima snel internet en ook TV met Engelstalige zenders. Ontbijt met fruitsalade en zoete Mexicaanse broodjes.

Website: Quinta Lucca
Prijs: 52 EUR per nacht inclusief ontbijt

Guanajuato
mexih3Luxe met een geweldig uitzicht. Het Casa Estrella de Valenciana ligt tegen een berghelling boven de stad. Je krijgt een hele maaltijd als ontbijt (fruitsalade vooraf, zoete broodjes en dan nog een warm Mexicaans gerecht). De douche geeft maar kort warm water en het was te koud / te winderig om buiten te zitten of het zwembad uit te proberen. Je betaalt eigenlijk voor luxe die je niet gebruikt, en verder was het er een beetje stil omdat ik de tweede nacht de enige gast was (de eerste nacht was er nog één stel).

Website: Casa Estrella de Valenciana
Prijs: 113 EUR per nacht inclusief ontbijt

Zitacuaro
mexih4Hotel Irekua ligt aan de hoofdstraat van deze stad met 80.000 inwoners in de buurt van de vlinderparken in de deelstaat Michoacan. Het is een eenvoudig maar net hotel, beetje zoals de Ibis-hotels in Europa. Verrassend snel internet, goede kabelTV en een supermarkt naast de deur waar ze zelfs Griekse yoghurt hebben. Beetje gehorig maar prima geslapen.

Website: Hotel Irekua
Prijs: 32 EUR per nacht inclusief ontbijt

Vliegveld Mexico-Stad
mexih5Het Courtyard by Marriott is een luxe Airporthotel dat door een loopbrug met Terminal 1 van het vliegveld van Mexico-Stad verbonden is. Moderne kamer zoals je van de Mariott-keten mag verwachten, met een heerlijk bed om in weg te zakken. Goed snel internet en zelfs Europese zenders op de TV. Heb er ook gegeten (rundvlees taco’s), was prima.

Website: Courtyard by Marriott
Prijs: 120 EUR per nacht exclusief ontbijt

Xpujil
mexih6Het Chicanna Eco Village Resort ligt aan de enige doorgaande weg door het Calakmul Biosfeer Reservaat. Het is meer een “Eco Village” dan een “Resort”, maar wel een lekkere plek in de natuur om een beetje bij te komen. De kamers zijn in huisjes, mijn kamer heeft een lekker terras voor de deur waar je vogels kunt spotten. Omdat het zo afgelegen ligt, moet je wel eten in het restaurant van het hotel – dat is wisselvallig van kwaliteit, de Mexicaanse dingen kunnen ze beter dan de buitenlandse. Het hotel zat helemaal vol met Europeanen toen ik er was.

Website: Chicanna Eco Village Resort
Prijs: 68 EUR per nacht exclusief ontbijt

Campeche
mexih7Hotel Plaza Colonial ligt in de pastelkleurige oude binnenstad van Campeche, maar toch kun je er goed parkeren op een ruime binnenplaats. Hotel is vrij groot en glanzend, ik heb echter een kamer met uitzicht op een muur. Receptie niet al te vriendelijk, en ook geen ontbijt te krijgen. Wel heel snel internet. Goed geslapen maar verder niks bijzonders net als de stad zelf.

Website: Hotel Plaza Colonial
Prijs: 54 EUR per nacht exclusief ontbijt

Chichen Itza
mexih8Hotel Mayaland heeft wel betere tijden gekend. Het ligt op een groot, groen eigen terrein vlakbij de ingang van Chichen Itza. Wel mooi balkon met uitzicht op één ruïne van dit wereldwonder. Helaas geen fijne stoelen en alles nogal oud. Heel druk overdag, maar om half 4 zijn de meeste dagjesmensen weer vertrokken en wordt het rustig. Eten is te duur, ontbijt is uitgebreid te kiezen van de kaart. Alleen internet in de lobby, niet in de kamers.

Website: Mayaland Hotel & Villas
Prijs: 130 EUR per nacht exclusief ontbijt

Tulum
mexih9Villas H2O is een fris en modern huis in een buitenwijk van Tulum. Slechts een paar kamers rondom een zwembad. Het ligt op een paar minuten lopen van de doorgaande weg, met 2 grote visrestaurants en een supermarkt. Lekker ontspannen sfeer, een van de fijnste hotels van deze reis (mede dankzij eindelijk weer eens goed internet op de kamer!). Het ontbijt is alleen continentaal (fruitsalade en toast), goed genoeg voor mij om de dag te beginnen.

Website: Villas H2O
Prijs: 90 EUR per nacht inclusief ontbijt

Uxmal
mexih10Uxmal Resort Maya ligt 1 kilometer van de gelijknamige ruïnes. Ik heb er een lichte, ruime kamer met groot balkon. Hotel heeft heerlijk zwembad, met zicht op de ruïnes van Uxmal. Verder net iets te groot om gezellig te zijn, het is ook in een vaag soort Sovjet-stijl gebouwd. Goede satelliet TV en internet. Er zit ook een goed restaurant bij, en het ontbijt was prima. Alleen het warme water wilde ’s ochtends niet uit de douchekraan komen.

Website: Uxmal Resort Maya
Prijs: 48 EUR per nacht inclusief ontbijt

Cuernavaca
mexih11Hotel Casa Colonial is een mooi oud huis in de binnenstad. Ze serveren een geweldig a la carte ontbijt op het terras in de tuin, de elite van de stad komt er ’s ochtends ook eten. Behulpzaam personeel. Snel internet en goede satelliet-TV. Lekker zwembad in een mooie tuin. Mijn kamer was niet al te groot, maar de badkamer des te groter. Niks negatiefs over te melden.

Website: Hotel Casa Colonial
Prijs: 70 EUR per nacht exclusief ontbijt

ETEN
Zolang je je bij de traditionele Mexicaanse gerechten houdt, kun je goed eten in Mexico. Er is niet veel variatie, en ik snakte soms wel naar een salade of zo (maar gerechten zonder vlees of bonen vinden ze raar).

Ontbijt
Bij de hotels/b&b’s waar het ontbijt was inbegrepen, was het vooral erg veel. De eerste dagen at ik braaf mijn bord met roerei/worst/tomaten op, na een fruitsalade en toast met jam. Totdat ik bedacht dat ik in de ochtend al genoeg calorieën voor de hele dag achter de kiezen had. Daarna ben ik het toch wat gaan minderen. Een meer eenvoudig ontbijt bestaat in Mexico uit zoete broodjes zoals onderstaande, met koffie en wat fruit.

mexie0

Centraal-Mexico
Tijdens het eerste deel van mijn reis, door Mexico-Stad en Centraal-Mexico, at ik vooral de standaard Mexicaanse gerechten. Dus veel taco’s, enchillada’s en andere vormen van deegflapjes met vlees erin. Ze zwemmen meestal in een dikke saus.

mexie1

Yucatan
In Yucatan hebben ze heel eigen specialiteiten. Ik at er o.a. Pollo Pibil (zie foto hieronder), kip gekookt in bananenbladeren. En een paar keer Poc Chuc, platte reepjes varkensvlees die heel sterk zijn gekruid. En natuurlijk kun je hier aan de kust ook heerlijk vis eten. Vooral in Tulum at ik 2x geweldig bij 2 verschillende visrestaurants vlak naast elkaar in de buurt van mijn hotel. Bij de een had ik hele dikke gegrilde garnalen, en bij de ander echte originele gemixte ceviche. Ik kende het eigenlijk alleen uit Peru, maar hier is de in citroen/limoen gemarineerde rauw vis ook heel populair.

mexie2

KOSTEN
Het is niet zo duur in Mexico: voor een hoofdmaaltijd betaal je zo’n 4 tot 7 EUR, en de entreeprijzen voor de meeste attracties kosten ook maar een paar EUR.

Het gemiddelde dagbudget is uitgekomen op 131 EUR. Dat lijkt wel veel, maar komt ook doordat ik gedurende 2 weken een huurauto ter beschikking heb gehad. Gemiddelde hotelprijs was 74 EUR, en gemiddelde dagelijkse “gewone” uitgaven (eten, entreegeld etc) 35 EUR. In vergelijking met andere reizen zit het qua dagbudget tussen Jordanië en Bahrein in, ook redelijk moderne landen waar ik met een huurauto heb rondgereisd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s