#531: Xochicalco

Wat is het?
Xochicalco (je spreekt het uit als “Sotsji-kalko”) omvat de overblijfselen van een stad gesticht rond 650. Dat was gedurende een overgangsperiode toen de grote rijken van Teotihuacan, Monte Alban en Tikal in verval raakten. Nieuwe steden ontstonden, steden met een meer militaristische infrastructuur gebouwd op plekken die goed te verdedigen waren. Xochicalco is hier het beste voorbeeld van. De heuvel waarop het ligt is kunstmatig aangepast om plateaus te creëren, waarop de verschillende delen van de stad vorm kregen. Eind 9e eeuw is de stad alweer verlaten, naar men zegt nadat een interne opstand het in vlammen op deed gaan. De architectuur is een mix van verschillende tradities uit Centraal-Mexico tot aan de Maya’s op Yucatan aan toe.

Cijfer: 7 (De ligging op de top van een heuvel is prachtig, je kunt het ook van ver al zien. Het zijn vooral de ruïnes van een stad, veel funderingen en muurtjes maar niet heel veel bijzonder moois. De enige grote decoratie is een band met reliëfs om de Piramide van de Gevederde Slang. Verder zijn er de restanten van een badhuis te zien waar de deelnemers aan het populaire balspel zich opfristen. En in een uithoek van het terrein ligt het Observatorium: in het plafond van een grot is een opening gemaakt die zonlicht doorlaat. Op een doordeweekse ochtend in januari is daar niet veel meer van te zien dan een vaag schijnsel, maar gedurende een bepaalde periode in de zomer levert het zonlicht een bepaald patroon op op de vloer.).

Toegang: De toegang kost 59 pesos (3 EUR), en daarmee krijg je entree tot het museum en de archeologische opgravingen. Het ligt maar 38 kilometer van de stad Cuernavaca vandaan, maar het zou toch zo’n anderhalf uur kosten om het met openbaar vervoer te bereiken. Ik boekte daarom lekker luxe een taxi vanaf mijn hotel, die op me bleef wachten voor de terugrit.

Hoeveel tijd: Ik heb er zo’n twee uur rondgelopen. De hele tijd was ik de enige bezoeker.

Opvallend: Xochicalco ligt op 1100 meter hoogte, maar omdat het op een open plateau ligt was het er om half 10 al bloedheet. Er is bijna geen schaduw, en je moet ook heel wat klimmen op het terrein over rottige stenen. Het lijkt net een Romeinse of Griekse opgraving die je midden in de zomer bezoekt: heet, uitgedroogd gras en stenen overal om je heen.

Xochicalco2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s