#528: Chichen Itza

Wat is het?
Chichen Itza is gebouwd door de Maya’s aan het eind van hun bloeiperiode, tussen 900 en 1050 was het hun grootste en belangrijkste stad. De Maya-cultuur was toen door handelscontacten al vermengd geraakt met die van andere Middenamerikaanse rijken. In de architectuur van Chichen Itza zijn stijlen vermengd van andere steden uit Yucatan maar ook van de Tolteken uit Centraal-Mexico.

Cijfer: 8 (Vooral de Grote Piramide is een icoon dat je eens gezien moet hebben. Het is net als de rest van de gebouwen een strakke, goed gerestaureerde constructie die je vanachter een touw mag bekijken. Het is zo anders dan Calakmul in de jungle dat ik een paar dagen geleden bezocht: Chichen Itza ligt in een open veld, je mag niks aanraken en er komen massa’s toeristen én verkopers op het terrein. Het is heel mooi, maar toch ook net te gladjes.).

Toegang: Het kost 188 pesos (10 EUR). Ik overnachtte in het Mayaland Hotel dat er pal naast ligt. Het heeft een eigen toegang tot het archeologisch park van Chichen Itza, en zo was ik om even over 8 een van de aller eersten op het terrein. Jaarlijks komen er ruim een miljoen bezoekers, vooral omdat het net te doen is als dagtocht vanaf badplaatsen als Cancun. Die bussen arriveren pas tegen 11 uur, en toen verliet ik het terrein al weer.

Hoeveel tijd: Ik ben er 3 uur geweest, van 8 tot 11 uur, en heb in die tijd alle (resten van) gebouwen gezien. Het is niet heel uitgestrekt: er is eigenlijk één centraal plein met de grote piramide in het midden, en daaromheen liggen op een paar honderd meter de andere gebouwen van de stad.

Opvallend: Een deel van de ruïnes heeft nog zijn decoraties behouden, veel meer dan in Calakmul (voor zover die er daar überhaupt ooit waren, die stad was veel ouder). Doodskoppen, jaguars en dappere strijders waren veelgebruikte motieven. Het mooiste voorbeeld in Chichen Itza vond ik “De Kerk”, een naam die er door de Spanjaarden aan gegeven is. Hier staat de regengod centraal.

Facade van “De Kerk”

Ook heel imposant is het stadion voor het traditionele Maya-balspel, waarbij een bal door een ring aan de zijwand moest worden geschoten. Dat was een populair tijdverdrijf bij de Maya’s, en alleen Chichen Itza heeft al 8 van deze velden. Het grootste hier meet 16×70 meter en is het grootste stadion dat überhaupt in Mexico is teruggevonden.

Zijmuur van het stadion, met ring

Zijmuur van het stadion, met ring

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s