#524: Morelia

Wat is het?
Morelia is een Spaans-koloniale stad uit de 16de eeuw, die meermaals een belangrijke rol in de Mexicaanse geschiedenis heeft gespeeld. Het was een favoriete stad voor Spaanse adellijke families, die er vier universiteitscolleges stichtten. De stad is sinds 1828 vernoemd naar José María Morelos, een priester die een leidende rol had in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsstrijd. Daarvoor heette het Valladolid. De vele goed bewaard gebleven historische gebouwen zijn opgetrokken uit karakteristieke roze steen. De stad is nu de hoofdstad van de deelstaat Michoacán.

Cijfer: 6 (Morelia is gelukkig de laatste Spaans-koloniale stad die ik langs moet in Centraal-Mexico. Het is flink groot met ruim 600.000 inwoners, een stad waar iedereen gewoon zijn dagelijkse dingen doet. Het is de meest Spaanse van de koloniale steden, een beetje chique. Het is leuk genoeg om even rond te lopen. Vermeldenswaardig zijn alleen het 7 kilometer lange aquaduct dat de stad van water voorzag, en een bijzondere kerk daar in de buurt: het Heiligdom van Guadelupe).

Toegang: Nergens entree betaald.

Hoeveel tijd: Ik ben er een uur of 3 geweest. Ik had net als in San Miguel de Allende mijn auto weer heel handig geparkeerd bij een megawinkelcentrum aan de rand van de stad, en ben vandaar met een busje het drukke centrum in gegaan. Het voordeel van dit Amerikaanse winkelcentrum is dat ze er ook verscheidene Amerikaanse restaurants hebben, en zo kon ik eindelijk weer eens een lekkere salade eten in plaats van die stevige Mexicaanse maaltijden.

Opvallend: Ik ga al (bijna) geen kerken meer binnen de laatste dagen, zoveel heb ik er hier al gezien. Maar voor eentje in Morelia maakte ik toch een uitzondering, en dat bleek terecht. Volgens mijn Michelin reisgids lijkt het Heiligdom van Guadelupe van binnen wel een Indiase hindoetempel. Nou inderdaad, zo bont had ik het hier in Mexico nog niet gezien. Behalve het veelvuldig gebruik van kleuren als lichtblauw en roze-rood vallen ook de enorme schilderijen aan de muren op. Ze verbeelden op simpele wijze de bekering van de lokale Indianen tot het katholicisme.

Interieur Heiligdom van Guadelupe

Interieur Heiligdom van Guadelupe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s