#523: Guanajuato

Wat is het?
Guanajuato is een stad die spontaan is ontstaan in de nabijheid van zilvermijnen. Deze mijnen brachten in de 18de eeuw 20% van al het zilver in de wereld voort. De elite van de stad vaarde er wel bij, en liet grootse monumenten bouwen. Zo zijn er in het centrum drie grote theaters die in Europa niet zouden misstaan.

Cijfer: 7,5 (Het is een heel ander type stad dan ik de afgelopen dagen heb gezien: door het spontane ontstaan is het een wirwar van kronkelige straatjes, sommige heel steil en/of heel smal. De stad is in een “kom” tussen de bergen gebouwd. Het is ook een universiteitsstad, dus volop leven en niet zo toeristisch als het nabijgelegen San Miguel de Allende. Het mooiste vond ik er het Teatro Juárez, een theater in moorse stijl uit 1903).

Toegang: Hier heb ik voor het eerst in Mexico meerdere keren op een dag entreegeld betaald. Dat komt vooral doordat er een aantal kleine musea is die leuk zijn om even binnen te gaan. Ze vragen meestal zo’n 20 tot 35 pesos entree (1 – 1,75 EUR).

Hoeveel tijd: Een dag kun je er prima vermaken.

Opvallend: Guanajuato heeft één heel aparte toeristische attractie: het Museum van de Mummies. Het is maar de vraag of het tot het werelderfgoed behoort, maar ik kon het toch niet laten een stadsbus naar de buitenwijk te pakken waar dit museum ligt. Deze ochtend sprak ik bij het ontbijt twee Amerikanen die al 6 jaar in Guanajuato wonen (en een nachtje luxe bed&breakfast in hun eigen stad deden vanwege de verjaardag van de man), en zij deden nogal lacherig over dit “museum”.

De mummies zijn niet geprepareerd zoals die in Egypte, deze zijn gewoon zo bewaard gebleven door de uitzonderlijk droge grond. Het zijn opgegraven lichamen van het kerkhof sinds 1865: als de familie 3 jaren achtereen de grafbelasting niet kon betalen, werden de lichamen opgegraven en in een kelder gelegd voor het geval zich toch nog iemand met het geld zou melden. Je ziet er vrouwen en kinderen in klederdracht, en ook twee Fransen voor wie de familie vast te ver weg woonde om voor hun graven te zorgen.

Vrouwelijke mummie in traditionele kleding

Vrouwelijke mummie in traditionele kleding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s