#520: Historisch centrum van Puebla

Wat is het?
Puebla is een Spaans-koloniale stad uit 1531. De stad werd uit het niets gesticht, het was de eerste die de Spanjaarden bouwden die niet op de fundamenten van een Indiaanse stad was gebaseerd. Ze kozen deze locatie in een vruchtbare vallei als tussenstop tussen de havenstad Veracruz en de hoofdstad Mexico-Stad. Het historisch centrum heeft veel religieuze gebouwen, paleizen en huizen bedekt met geglazuurde tegels (azulejos) uit de 16e, 17e en 18e eeuw. De straten hebben een klassiek Spaans schaakbordpatroon, met een groot plein in het midden. Puebla heeft nu 1,5 miljoen inwoners en is daarmee de op 3 na grootste stad van Mexico. Er is veel industrie, zo is er in de buitenwijken een grote Volkswagen fabriek.

Cijfer: 8 (Puebla is een stad met een geweldig leuke sfeer. Het centrum is heel compact ondanks dat het zo’n grote stad is. Overal om je heen zie je bont gekleurde huizen met barokke facades en/of geglazuurde tegels. Daarnaast heeft het in de gouden rozenkruiskapel en de bonte facade van de Franciscaner kerk twee uitzonderlijke monumenten. Ik liet de taxi vanaf het busstation me direct afzetten bij de Dominicaanse kerk, en dan heb je meteen het hoogtepunt gehad: links achterin deze kerk is een volledig gouden kapel, het schittert zo erg dat je er nauwelijks foto’s van kunt maken.).

Toegang: De meeste bezienswaardigheden zijn kerken, en die zijn gratis. Verder ben ik nog binnen geweest in het Museum Amparo (35 pesos – 2 EUR).

Hoeveel tijd: Een volle dag. Ik “deed” Puebla als dagtocht uit Mexico-Stad, vandaar is het een uur en 3 kwartier met de bus. Er is echter genoeg te zien om ook een nachtje te blijven.

Opvallend: Puebla staat in Mexico ook bekend om zijn keuken. De mole poblano (“saus uit Puebla”) is hier uitgevonden door een stel nonnen die zo de legende wil snel iets klaar moesten maken voor een bezoekende aartsbisschop en het moesten doen met de ingrediënten die ze toevallig in huis hadden. Dat leidde tot deze typische donkerbruine saus waarin o.a. rode pepers en chocolade zijn vermengd. Ik at hem in een van de bekendste restaurants van Puebla, Fonda de Santa Clara. De saus bedekte enchiladas gevuld met kip, en daarnaast waren er nog twee andere smaken te proeven: de rode en groene pipian-saus, gemaakt van geroosterde pompoenzaden. Het was heerlijk!

Enchiladas con 3 moles

3 moles enchiladas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s