#519: Luis Barragan Huis en Studio

Wat is het?
Het huis en de studio van Luis Barragan zijn twee aaneengesloten gebouwen ontworpen door de Mexicaanse modernistische architect Luis Barragan in 1948. Ze liggen in een arbeidersbuurt in Mexico-Stad. Barragan was een late vertegenwoordiger van de Internationale Moderne Beweging in de architectuur, die in de jaren 20 met Bauhaus, Le Corbusier en De Stijl zijn oorsprong vond. Hij vermengde die stijl met mediterrane en Mexicaanse elementen zoals felle kleuren, tuinen en waterpartijen. Hij heeft ook het landschapsontwerp gemaakt voor de UNAM-campus.

Cijfer: 5,5 (Het huis is met zoveel mysterie omgeven en je moet zoveel moeite doen om er binnen te geraken, dat je van het interieur ook wel iets grandioos verwacht. Maar dat is het toch niet echt. Barragan leefde en werkte hier, en maakte het zoals hij het hebben wilde (en paste het ook meermaals aan). Hij was een zeer religieuze man, dus je ziet steeds kruizen terugkomen. Hij speelde slim met buitenlicht zodat er geen lampen aan het plafond hoefden. Zijn privé-vertrekken hadden grote ramen met zicht op de verwilderde tuin,  zodat binnen en buiten met elkaar versmelten. Dat zie je bijvoorbeeld ook in het Paimio Sanatorium (dat ik veel mooier vond)).

Toegang: De entree inclusief een rondleiding in het Engels door een gids kost 210 pesos (12 EUR). Dat is erg veel voor Mexicaanse begrippen. Vier keer zoveel bijvoorbeeld als de toegang tot het Azteekse topmonument in het centrum van Mexico-Stad, de Templo Mayor. Je kunt voor 500 pesos (25 EUR) ook nog toestemming kopen om binnen foto’s te mogen maken, maar zoveel geld had ik niet bij me.

Hoeveel tijd: De rondleiding duurde een uur. Van buiten is er eigenlijk niks te zien, dus ik was zo weer terug bij het metrostation.

Opvallend: Het lijkt wel of je tot een geheim genootschap behoort als je hier een tour weet te boeken. Het huis staat noch in de Lonely Planet noch in mijn Michelin Green Guide van Mexico vermeld. Alleen intimi weten het dus te vinden. Je moet je van tevoren aanmelden per mail of telefoon; ik had de rondleiding al 3 weken van tevoren gereserveerd. Toch krijgt het verrassend veel bezoekers. Als ik er tegen half 1 aankom, verlaat net een Spaanstalige groep van 12 het pand. En ook op mijn rondleiding zitten nog 4 andere geïnteresseerden, twee stellen uit respectievelijk Engeland en Nieuw-Zeeland.

Voor Barragan kenmerkende spiegelende bol

Voor Barragan kenmerkende spiegelende bol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s