#518: UNAM Universiteitscampus

Wat is het?
De Campus van de UNAM-universiteit in Mexico-Stad is als universiteitsstad een uniek voorbeeld van 20e eeuws modernisme in de architectuur en kunst. De campus werd gebouwd tussen 1949 en 1952 op basis van een masterplan waaraan meer dan 60 architecten en ontwerpers meewerkten. Het doel was om de leef- en studeerkwaliteit en daarmee het onderwijs van het post-revolutionaire Mexico te verbeteren. Ze combineerden de stijl van de internationale modernistische beweging met typisch Mexicaanse architectuur. De stad heeft naast faculteitsgebouwen ook musea en sportfaciliteiten. Ook het Olympisch Stadion van Mexico ligt in deze wijk.

Cijfer: 7 (Ik heb al heel wat modernistische werelderfgoederen bezocht. Twee weken geleden zelfs nog voor het laatst, in Le Havre. Hier in Mexico-Stad zie je dezelfde strakke lijnen, het vele glas en het beton dat ook die andere plaatsen kenmerkt. Het grote verschil is dat er Mexicaanse elementen aan zijn toegevoegd. Dat zijn vooral kleurrijke muurschilderingen en reliëfs van de hand van de grootste Mexicaanse kunstenaars, zoals Diego Rivera. Dat maakt deze universiteitsstad toch net een stukje interessanter.)

Toegang: Er is geen entree. Er zijn zelfs helemaal geen voorzieningen voor toeristische bezoekers. Vanaf het metrostation Copilco ben ik gewoon alle studenten in witte doktersjassen gevolgd, en zo belandde ik bij de medische faculteit. Vanaf daar kun je het hele universiteitscomplex zo oplopen.

Hoeveel tijd: Ik ben er anderhalf uur geweest. Je kunt er lekker rondwandelen en op bankjes zitten. Er is ook nog een groot terrein met sportvelden, met handbalvelden die gebouwd zijn in de stijl van de balvelden van de oorspronkelijke bewoners van Mexico bijvoorbeeld. Daar (zone C) ben ik niet geweest, wel in Zone A (universiteitsgebouwen) en Zone B (Olympisch Stadion).

Opvallend: Het is wel een beetje vreemd om hier met een camera rond te lopen, tussen de studenten die gewoon hun dagelijkse dingen aan het doen zijn. Tussen de faculteitsgebouwen zijn basketbalveldjes, en er is een “park” (meer een groot grasveld) om te joggen, te fietsen of je hond uit te laten. Verder zijn er natuurlijk de nodige administratieve gebouwen, een academische boekwinkel en stalletjes waar snacks en drankjes verkocht worden.

Muur-reliëf

Muur-reliëf van David Siqueiros

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s