Route Mexico 2014

Mexico is één van de meest fanatieke landen op het gebied van werelderfgoed. Ze hebben nu 32 plekken op de lijst, en elk jaar proberen ze er weer één of twee bij te krijgen. Een goede plaats dus om mijn score snel op te hogen: mijn reis van januari 2014 staat dan ook geheel in het teken van die werelderfgoederen, en ik hoop er 16 te gaan zien.

Ik was in 1996 al eens eerder in Mexico, en bezocht toen met name het zuidelijke grensgebied met Guatemala. Dit keer ligt de focus op Mexico-Stad en de groep van oude koloniale steden ten noorden daaarvan, en op het schiereiland Yucatan.

De route ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Datum Programma Verblijf
8 – 12 januari Vlucht naar Mexico-Stad, 14.35 – 19.25 uur (KL0685). De volgende dagen ga ik er de stad verkennen met o.a. een fietstour en bezoeken aan de Universiteitscampus en het Casa Luis Barragan (WE 1 en 2). En ik maak een dagtocht met de bus naar de stad Puebla (WE3). Maria del Alma, Mexico-Stad
13 januari Huurauto ophalen op het vliegveld, en dan een mooie rit door woestijn en bergen naar het 18e eeuwse missiekerkje van Jalpan (WE4). Overnachting in de koloniale stad Queretaro (WE5). Hotel Quinta Lucca, Queretaro
14 – 15 januari Via het klooster Jesús de Nazareno de Atotonilco (WE6) door naar de stad Guanajuato (WE7). Daar volle dag om deze oude mijnstad te bekijken. Casa Estrella de la Valenciana, Guanajuato
16 januari Via Morelia (WE8) naar Zitacuaro. Morelia wordt ook wel de Roze Stad genoemd, en is een rustige groene stad met fonteinen, een aquaduct en natuurlijk de nodige kerken. Hotel Irekua, Zitacuaro
17 januari In de ochtend bezoek aan het vlinderreservaat El Rosario (WE9). Daar overwinteren in grote getale de Noordamerikaanse monarchvlinders. Daarna terugrijden naar het vliegveld van Mexico-Stad om de huurauto in te leveren en te overnachten in een airporthotel. Courtyard by Mariott, Mexico-Stad
18 – 19 januari Vlucht naar de stad Campeche op het schiereiland Yucatan. Daar met een huurauto door naar Xpujil, voor o.a. een bezoek aan de Maya-stad Calakmul (WE10) Chicanna EcoVillage Resort, Xpujil
20 januari Terugrijden naar Campeche en bezoek aan deze havenstad met forten en pastelkleurige koloniale huizen (WE11). Hotel Plaza Colonial, Campeche
21 – 22 januari Naar de Maya- en Tolteekse ruïnes van Chichen-Itza (WE12), één van de 7 nieuwe wereldwonderen en de meest bezochte plek door toeristen in Mexico. Ik heb een hotel pal naast het archeologisch park, dus kan vroeg naar binnen. Hotel & Bungalows Mayaland, Chichen-Itza
23 – 24 januari Verder rijden naar de kust van Yucatan. Overnachten in het plaatsje Tulum en vanaf daar bezoek aan natuurreservaat Sian Ka’an (WE13). Villas H2O, Tulum
25 januari Naar Uxmal, weer een oude Maya-stad (WE14). Uxmal Resort Maya, Uxmal
26 – 28 januari Terugvlucht van Campeche naar Mexico-Stad. Vanaf het vliegveld door met de bus naar de stad Cuernavaca. Daar blijf ik 3 nachten, en bezoek onder andere de werelderfgoederen Xochicalco (WE15) en de 16e eeuwse kloosters aan de voet van de Popocatepetl (WE16). Hotel Casa Colonial, Cuernavaca
29 – 30 januari Terugvlucht naar Nederland 21.50 – 15.10 uur met KL0686. Vliegtuig & thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s