#516: Mont Saint-Michel


Wat is het?

Mont Saint-Michel is een klein voormalig eiland, dat voorheen alleen bij laagwater bereikbaar was. Op het eiland staat al sinds de 8e eeuw een abdij. Het was door de eeuwen heen een belangrijk pelgrimsoord. Vanaf de 10e eeuw ligt er ook een dorp, waarvan de huizen aan de rand van het eiland en onder de abdij gebouwd zijn. Mont Saint-Michel is een icoon van het Franse toerisme, er komen jaarlijks zo’n 3,5 miljoen bezoekers.

Cijfer: 7 (Je kunt het van ver zien liggen: al op 12 kilometer afstand zie je de scherpe torens van de abdij boven het vlakke landschap uitsteken. Dat uitzicht zuigt je als een magneet aan: op de een of andere manier kreeg ik het gevoel dat ik er het laatste stukje zo snel mogelijk naar toe moest rijden – iets wat ik precies zo had bij de berg Uluru in Australië. De Mont Saint-Michel moet het vooral hebben van zijn ligging en zijn fotogenieke piramidevorm. Je blijft foto’s maken. Maar als je dan eenmaal op het eiland zelf bent, is er niet veel meer aan. De nauwe straatjes zitten vol met souvenirwinkels, en de grote abdij is van binnen nogal sober.).

Toegang: De entree tot het schiereiland is gratis. Vanaf het parkeerterrein (12 EUR per dag) kun je er te voet of met een gratis shuttlebus naar toe. Toegang tot de abdij op het topje van de heuvel kost 9 EUR.

Hoeveel tijd: Ik ben er een kleine 3 uur geweest. Zo rond het middaguur begon de zon te schijnen. Helaas was het geen dag met exceptioneel hoog water.

Opvallend: Ze leggen er momenteel de laatste hand aan een grootschalig “ombouwproject”. Het eiland werd steeds minder een eiland, omdat grote delen van de omringende vlaktes begroeid raakten en niet meer onder water kwamen te staan. Om het effect van de getijden op de aanblik van Mont Saint-Michel in stand te houden c.q. te repareren, is een dam aangelegd die de watertoevoer reguleert. Ook zijn de parkeerterreinen verplaatst, en timmert men nog aan een lange loopbrug die de nieuwe toegangsweg moet worden.

Door de grote getijdenverschillen kun je er ook goed wadlopen

Door de grote getijdenverschillen kun je er ook goed wadlopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s