Het borduursel van Bayeux

Bayeux is mijn uitvalsbasis in Normandië voor de twee regionale werelderfgoederen Le Havre en Mont-Saint-Michel. Bayeux zelf is een historisch stadje met 13.000 inwoners. Het is vooral bekend van het “Tapijt van Bayeux”. Dat ga ik natuurlijk bezoeken, net als een museum over de Tweede Wereldoorlog. Deze hele streek ligt vol met resten en monumenten uit die tijd.

Ik was al aan het eind van de ochtend in Bayeux, en vermaakte me eerst met een goede lunch in het centrum en inchecken in mijn hotel. In de winter zijn de musea hier pas om 2 uur open, dus ik moest even wat tijd vullen. Het is de hele dag al regenachtig, maar dat wist ik vantevoren. Een mooie gelegenheid om in een museum rond te kijken. Ik begin bij het Herinneringsmuseum voor de Slag om Normandië.

Bayeux1

Tank in de tuin van het oorlogsmuseum

Je kunt hier voor 12 EUR een combiticket kopen waar je zowel dit museum als Het Tapijt mee kunt bezichtigen. Deze musea liggen trouwens niet bij elkaar in de buurt. Het oorlogsmuseum ligt in een hal buiten het centrum. Het verhaal van de invasie van de geallieerden in Normandië in 1944 wordt hier verteld aan de hand van vooral informatiepanelen met tekst. Er lopen nog wat andere toeristen, vooral Engelsen en Amerikanen. Het is echt iets voor mannen: tanks, geweren, uniformen. Het is allemaal oubollig tentoongesteld. De recensies over dit museum op internet zijn heel positief, maar na een minuut of 40 houd ik het voor gezien. Zo’n oorlogsmuseum is niks voor mij.

Ik stap weer de auto in, en rijd naar het centrum. Daar hangt in het voormalige Groot-Seminarie het tapijt van Bayeux. Simpel gezegd is dit een 11e eeuws borduurwerk van 70 meter lang. Het is nog in uitstekende staat, en staat ook op een Unesco-lijst (het Geheugen van de Wereld, dat historische documenten beschermt). Bij de entree blijkt dat mijn bezoek aan het oorlogsmuseum toch niet voor niks is geweest, want met het combikaartje in de hand kan ik zo langs de lange rij voor de kassa lopen. Er staat zeker een man of 40.

Bayeux2

Entree tot het Groot-Seminarie waar het Tapijt van Bayeux hangt

Binnen, waar je niet mag fotograferen, schuifel je en masse langs het smalle borduursel dat in een gang is opgehangen. Op de strook linnen zijn scenes geborduurd die de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar in 1066 voorstellen. Het is een soort stripverhaal, met allemaal losse scenes en heftige afbeeldingen van strijd om de bezoekers bij de les te houden (afgehakte hoofden en zo).

Bij de entreeprijs is een audiogids inbegrepen. De mijne is zelfs in het Nederlands. Ik weet niet of die beter of slechter is dan die in andere talen, maar het gesproken verhaal gaat iets te snel. Gelukkig vind ik na even zoeken de pauzeknop, zodat ik wat langer bij sommige scenes kan stilstaan of even met mijn neus wat dichter op het linnen kan komen. Je kunt je niet voorstellen dat het zo oud is, het ziet er prima uit. De afbeeldingen zijn eerst op het doek getekend en daarna met gekleurd garen ingeborduurd. Hieronder een plaatje van internet van twee van de scenes:

Scenes 55&56: Willem de Veroveraar op het slagveld van Hastings

Scenes 55&56: Willem de Veroveraar op het slagveld van Hastings

Na dit middeleeuwse meesterwerk rijd ik nog even langs een hedendaags stukje Franse cultuur: ik haal wat boodschappen bij de Carrefour. Vooral de enorme hoeveelheid Franse kaasjes lokt mij elke keer weer naar deze winkel als ik in Frankrijk ben. De supermarkt zit hier in Bayeux trouwens in het “Eindhoven” winkelcentrum. Eindhoven is een partnerstad van Bayeux, en er is ook een Boulevard Eindhoven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s