#514: Prehistorische paalwoningen

Wat is het?
De Prehistorische paalwoningen in de Alpen zijn de overblijfselen van paalwoningen die stonden aan de oevers van meren en rivieren. Het werelderfgoed bestaat uit 111 locaties, verspreid over 6 Alpenlanden. De woningresten dateren van 5000 tot 500 voor Christus, en staan symbool voor het leven van de vroege agrarische gemeenschappen in Europa. Stijgende waterstanden sinds de prehistorie hebben geleid tot het opgeven van deze nederzettingen, die vervolgens onder water en afzettingen werden bedolven.

Cijfer: 6 (Dit is het meest obscure werelderfgoed dat er de laatste jaren is bijgekomen. Ik had al eerder een poging gedaan om er iets van te “zien”, in Zwitserland in 2011. Probleem is – er is niets te zien. Van de paalwoningen zijn alleen nog maar de houten funderingen overgebleven, en die zijn in de loop van de tijd onder water komen te staan. Mijn collega-werelderfgoedspotters bezochten verscheidene van de meer dan honderd locaties zonder succes, totdat er iemand op een veldje bij het Italiaanse Fiavè stuitte. Dit is voor zover ik nu weet de enige plek waar de resten nog bovengronds te zien zijn. In een vennetje in een Alpendal steken zo’n 100 restanten van palen boven het water uit. Hier lag in de prehistorie een dorpje. De historie daarvan is goed weergegeven in het flitsende nieuwe museum van Fiavè, een kilometer verderop.).

Toegang: De stompjes hout liggen gewoon langs de weg, naast een forellenkwekerij. Je kunt er zo naar toe lopen, er zijn houten vlonders rondom en een paar informatieborden. Geen entree dus hier, wel 3,5 EUR betaald voor het paalwoningenmuseum in Fiavè.

Hoeveel tijd: Met het museum erbij, een uurtje.

Opvallend: Het huidige Fiavè is een leuk Alpendorp dat op zich al een bezoek waard is. Daar, en vooral ook in de kleinere dorpjes eromheen die tot dezelfde gemeente behoren, staan nog veel grote, traditionele Alpenhuizen.

Karakteristiek huis voor Fiavè

Karakteristiek huis voor Fiavè

In het centrum van Fiavè ligt het paalwoningenmuseum. Het is pas nieuw, en verrast met moderne snufjes zoals video’s die starten zodra je je voeten in een bepaalde zone zet. Het museum richt zich helemaal op de historie van de paalwoningen bij Fiavè. Er is een maquette met een reconstructie hoe het dorp eruit heeft gezien. En er worden vondsten getoond. Ze hebben hier toch meer gevonden dan ik van mijn vorige bezoek aan het paalbouwmuseum in Zwitserland (het Laténium in Neuchatel) kan herinneren. Behalve de traditionele oogst aan potten en speerpunten zie je hier ook rieten voorwerpen, zoals een mand en een hoed.

Een gedachte over “#514: Prehistorische paalwoningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s