#512: Rotstekeningen van Valcamonica

Wat is het?
De Rotstekeningen van Valcamonica omvatten zo’n 200.000 tot 300.000 prehistorische petrogliefen. Ze liggen verspreid over 6 locaties in de vallei Valcamonica in Noord-Italië. Het is één van de grootste collecties ter wereld. De oudste rotstekeningen in dit gebied dateren van 8000 jaar voor Christus, toen nomadische jagers afbeeldingen van herten in de rotswanden kerfden. In latere eeuwen kwamen daar geometrische figuren bij. De grootste groep is gemaakt door het volk van de Camunni: zij leefden in het laatste millennium voor Christus, en bedekten de rotsen met tekeningen van o.a. menselijke figuren en wapens.

Cijfer: 6,5 (Ik bezocht het park van Naquane, een van de 6 locaties waar deze rotstekeningen zijn gevonden. Het ligt in de bossen op een heuvel. Er zijn routes uitgezet, en bij de meest interessante rotsen staan borden met uitleg. De rotsen nummer 50 en 1 zijn het hoogtepunt: die zitten vol met tekeningen. Het meest afgebeeld zijn wel herten met imposante geweien, en daarna komen de mysterieuze spades die misschien wel spiegels of roeispanen moeten uitbeelden. Bij veel van de anderen is het een zoekplaatje, en ik moet zeggen dat ik lang niet alles heb kunnen vinden.).

Toegang: 4 EUR voor een toegangskaartje. Het park is het hele jaar iedere dag geopend behalve op maandag, en ook al vanaf half 9 ’s ochtends. Natuurlijk was ik wel de eerste bezoeker van de dag, en heb ik geen andere mensen gezien toen ik er rondliep.

Hoeveel tijd: Een uurtje om de hele route door het park Naquane te volgen. Plus nog eens een kwartier heen en terug lopen vanaf de parkeerplaats in het dorp Capo di Ponte (de rotstekeningen zijn alleen te voet bereikbaar).

Opvallend: Zoals ik hierboven al schreef is het soms lastig de afbeeldingen op de rotsen te ontwaren. Bij de beter bewaard gebleven exemplaren hebben ze er een bord met uitleg bijgeplaatst, in het Italiaans en het Engels. Dat bord bevat verder schetsen van hoe de tekening eruit ziet (dus dan weet je waar je naar moet zoeken). En pas tegen het eind kwam ik er achter dat ze nog wat extra hulp geven: rechtsboven op het bord is met rode puntjes aangegeven waar op de rots de afbeelding te vinden is. In het midden, rechtsonder in de hoek etc. Slim bedacht, maar het hielp mij bijvoorbeeld niet om de rotsen nummer 70 en 73 te ontcijferen. Hier zouden respectievelijk de god Cernunnos en een hut te zien moeten zijn. maar ik zag echt niks. Misschien zijn ze teveel versleten.

Informatiebord bij rots 50, Naquane

Informatiebord bij rots 50, Naquane

De locatie is ook niet helemaal vrij van vandalisme: je ziet op sommige rotsen zoals die 70 en 73 de voetafdrukken van moderne rubber zolen. Het lijkt wel of er hier ’s nachts iemand rondloopt om de decoratieschema’s in de war te maken of uit te wissen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s