Terugblik Taiwan 2013

Vooraf was ik benieuwd: lijkt het meer op China of op Japan? Nou, het is echt China hoor. Gezellig rommelig, druk pratende mensen, eetkraampjes aan de straatrand, bonte tempels. En welk volk loopt er nou storm voor een stuk jade in de vorm van een Chinese kool?

Mijn eindoordeel over mijn reis naar Taiwan is gemengd:

  • Positief: spotgoedkoop, lekker eten, volkomen veilig (de leenfiets had niet eens een slot), heerlijke temperaturen voor november (20-28 graden), verse vruchtensappen, de stad Tainan, de Baoantempel in Taipei, de Tarokokloof, de traditionele omgeving van Luye en die vele felkleurige tempelgevels.
  • Daarentegen: het land heeft geen bezienswaardigheden op wereldniveau, het is in Taipei en omgeving echt te druk met andere toeristen, sommige plaatsen (Hualien, Taidong) zijn eigenlijk behoorlijk saai, verplaatsingen met trein of bus kosten veel tijd ondanks de korte afstanden, en de rijkdom die toch wel aanwezig moet zijn is goed verborgen.

Voorbereiding

Taiwan is een eenvoudig te bereizen land, dat geen speciale voorbereiding vraagt. Geen visum, geen vaccinaties. Hoogstens even opletten op de beste reistijd: oktober en november schijnen de beste maanden te zijn, met de minste kans op regen of tyfonen. Warm is het er het hele jaar door.

Vervoer

Taiwan is even groot (of even klein) als Nederland. Toch kost het vervoer meer tijd dan bij ons: het centrum van het eiland is erg bergachtig, en de treinen rijden daaromheen.

Internationale vlucht
Het is heel ver vliegen naar Taiwan. Mijn rechtstreekse KLM-vlucht deed er 11,5 uur over op de heenreis en 13 uur op de terugreis. Gelukkig had ik me zelf verwend met een upgrade naar Business Class. De stoelen kunnen daar helemaal plat en zijn breed genoeg om je ook nog eens om te kunnen draaien. Je bent afgeschermd van je buurman doordat je met je hoofd en schouders in een soort overkapping ligt. Zo heb je tenminste niet het gevoel dat je met een vreemde in bed ligt. Het eten en entertainment waren OK maar niet geweldig. Het zijn beide echte nachtvluchten, dus aan veel meer dan slapen en een ontbijtje kom je niet toe.

Het vliegveld van Taipei is zoals te verwachten modern en voorzien van veel dure winkels. Op de heenweg heb ik samen met vele anderen wel een half uur in de rij voor de douane moeten wachten, er kwam een aantal internationale vluchten tegelijk aan. Je moet een formuliertje invullen en krijgt een stempel in je paspoort, en dan kun je door.

Trein
Tussen de steden waar ik heb overnacht heb ik steeds de trein genomen. Het zijn lange treinen met gereserveerde plaatsen. Je zit er wel goed, maar de treinen zijn niet zo modern als in Nederland of laat staan in Japan. Ik heb telkens bij aankomst in een stad al een kaartje gekocht voor de vervolgtreinrit van een of twee dagen later. Of het echt nodig is weet ik niet, maar er rijden niet heel veel snelle treinen en ze zitten goed vol. Met de lokale treinen ben je zo 2 tot 3 uur langer onderweg, die stoppen overal.

Op de laatste dag heb ik ook nog de Taiwanese hogesnelheidslijn mee mogen maken, de HSR. Hij zoeft in 1 uur en 45 minuten tussen Tainan helemaal in het zuiden en Taipei helemaal in het noorden. Tel daar wel een half uur reistijd naar het HSR-station bij op, dat ligt in de middle of nowhere buiten Tainan. Van binnen is de trein niet overdreven luxe, de stoelen zijn zelfs akelig hard. Ik had mijn kaartje vooraf op internet gekocht, maar op de dag zelf waren er ook meer dan voldoende plaatsen over. Deze trein rijdt dan ook elk half uur tussen de 2 grote steden.

taiwanv1

Bus en metro
In en om de steden zelf heb ik het meeste met de bus gedaan, en in Taipei ook met de metro. Alle bestemmingen op de bussen en in de metrostations staan steeds zowel in het Chinees als het Engels aangegeven, dus het is niet moeilijk je weg te vinden.

taiwanv2

Fiets
En tot slot mag de fiets niet vergeten worden. In het oosten van Taiwan zijn zowel in de steden als op het platteland echte fietspaden aangelegd. Je kunt er ook op verschillende plekken fietsen huren, en mijn beide pensions in het oosten (in Hualien en Taitung) boden gratis fietsen aan. Het is er ook vlak en het verkeer is wel gewend aan fietsende toeristen. De lokalen gaan geloof ik toch liever op de scooter…

taiwanv3

Overnachtingen

Taipei
taiwanh1Het Gala Hotel is een gemoderniseerde kolos van 12 verdiepingen. Ik heb een ruime kamer met lekker bed, grote TV met een paar Engelstalige zenders, goede wifi en een nette badkamer met ligbad. Ontbijten deed ik even verderop bij Starbucks. Het hotel ligt wel in het centrum van Taipei, maar niet in een buurt met grote winkelcentra of veel restaurants. De Evergreenbus vanaf het vliegveld stopt er vrijwel voor de deur, en het is 2 minuten lopen naar het dichtstbijzijnde metrostation.

Website: Gala Hotel, Taipei
Prijs: 95 EUR per nacht inclusief ontbijt

Hualien
taiwanh2Jimei Homestay is een echt pension, dat ligt tussen de landbouwvelden in een buitenwijk van Hualien. Je moet er vanaf het station met een taxi naar toe, maar je kunt er een fiets lenen om de stad in te gaan. Ik heb de meest luxe kamer, nummer 301 op de bovenste verdieping. Behalve alle basisdingen heeft deze kamer een ruim overdekt privéterras. Bij de receptie is de kennis van het Engels zeer beperkt, maar ze kunnen wel allerlei dingen regelen zoals goedkoop transport naar het station of de Taroko-kloof.

Website: Jimei Homestay, Hualien
Prijs: 57,50 EUR per nacht inclusief ontbijt

Taitung
taiwanh3Star 101 Guesthouse is een klein pension dat ligt vlakbij het treinstation van Taitung, en dus ver van het centrum. Je kunt er gratis fietsen lenen om dat euvel te overkomen. Nette kamers voor de prijs. De wifi is een beetje instabiel maar met wat geduld lukt het. Ontbijt is simpel, maar voldoende om de dag mee te starten (koffie en brood met pindakaas/chocopasta/jam).

Website: Star 101 Guesthouse, Taitung
Prijs: 26,50 EUR per nacht inclusief ontbijt

Tainan
taiwanh4Het Tayih Landis is een prominent 4-sterrenhotel in het centrum van Tainan. Het heeft een lobby met een zeer luxe uitstraling, al helemaal in kerstsfeer. Ik krijg een upgrade van mijn kamer, kom terecht op de 22e (en bovenste) verdieping maar echt heel bijzonder is het niet. Ik sliep zelfs beter in het vorige pension dat maar 1/5e van de prijs kostte. Internet is wel lekker snel, en het inbegrepen ontbijtbuffet is groots.

Website: Tayih Landis Hotel, Tainan
Prijs: 144 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Je kunt lekker eten in Taiwan, maar toch had ik er meer van verwacht.

Ontbijt en lunch
Het ontbijt was telkens inbegrepen in de kamerprijs. Soms vulde ik het nog wat aan met “echte” cappucino bij Starbucks, de Amerikaanse keten die je veel ziet in Taiwan. Voor tussendoortje en lunch kun je (net als in Japan) altijd vertrouwen op de supermarktketen 7-11. In de grote steden zit er echt letterlijk op elke hoek van de straat eentje. En zelfs in een dorp als Anping zijn er (minstens) twee. Hier haalde ik drankjes, yoghurt, zoete broodjes en zo meer.

taiwane1

Nachtmarkten
De specifiek Taiwanese lekkernijen koop je vooral op straat. Overal zijn avond- of nachtmarkten waar kleine stalletjes snacks verkopen. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in één gerecht. Je betaalt hier 50 tot 70 TWD (1,25-1,75 EUR) voor een snack of een eenvoudig gerecht.

taiwane2

Restaurants
Voor de andere maaltijd op de dag ging ik op zoek naar restaurants “om te zitten”. Je komt dan soms bij Thaise restaurants terecht, en heel vaak bij Japanse. Ik geloof dat de Japanse keuken ook onder de Taiwanezen zelf het populairst zijn. Al heel snel ontdekte ik “Sushi Express”, een keten van Japanse sushirestaurants. Hier kun je aanschuiven aan een lopende band waar de heerlijkste bordjes met sushi voorbijkomen. Het heeft de grootste variatie aan sushi die ik waar ook ter wereld gezien heb. En ook nog eens heel goedkoop: maar 0,75 EUR per schaaltje van 2 sushi.

taiwane3

Kosten

Het is er zo goedkoop dat ik in het begin een paar keer heb lopen checken of ik de omrekening van Taiwan Dollars (TWD) naar Euro’s wel goed deed. Ik heb voor deze 10-daagse reis maar 2 keer 5000 TWD gepind (250 EUR in totaal), en daar heb ik alles van betaald behalve de hotels. Vooral vervoer en eten zijn heel goedkoop. Voor 5 EUR kun je echt uitgebreid eten, en voor 0,75 EUR zit je 50 minuten in een comfortabele bus. En er zijn ook veel dingen gewoon gratis: fietsen die je kunt pakken vanaf je pension, toegang tot musea, tempels, parken, bezoekerscentra.

Het gemiddelde dagbudget is uitgekomen op 91 EUR. Dat is in de orde van grootte van mijn eerdere reizen door Nepal of Peru. Als je wat goedkopere hotels uitkiest dan ik heb gedaan, kun je hier een spotgoedkope reis hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s