Hollanders en leeuwen in Anping

Op mijn laatste dag in Taiwan sta ik nog voor de verplaatsing van Tainan helemaal in het zuiden naar Taipei in het hoge noorden. Maar dat is vanmiddag pas, in de ochtend heb ik nog tijd voor een historische voorstad van Tainan: Anping. Om geen tijd te verliezen pak ik een taxi, het is maar 10 minuten rijden.

Anping is een kustplaatsje waar generaties aan kolonisatoren, handelaren en immigranten hun sporen hebben nagelaten. Het centrale punt is Fort Zeelandia: de door de Nederlanders van de VOC gebouwde vesting. Het heet nog steeds zo, grappig om zo’n Nederlandse tekst te zien op de verkeersborden boven de weg.

Fort Zeelandia, of wat er nu van gemaakt is

Fort Zeelandia, of wat er nu van gemaakt is

Het voormalig fort beslaat een groot terrein, dat ommuurd is als een Nederlandse vestingstad. Die lay-out en de bakstenen muren zijn ook ongeveer nog het enige originele. In de VOC-tijd woonden en werkten de handelaren binnen de muren. Later raakte het in verval, en begon de stad zich verder uit te breiden. De Japanners hebben in de 20e eeuw het fort weer hersteld, en er gebouwen in Europese stijl neergezet. Nu kun je daar tentoonstellingen bekijken over de Nederlandse historie van Anping. Het meeste is informatieve tekst. De materiële resten beperken zich tot de welbekende stenen pijpjes die je overal ter wereld tegen komt waar Nederlanders zijn geweest. Meestal in combinatie met jeneverflessen, maar die zie ik hier niet.

Het Fort Zeelandia was ook het toneel van de strijd tussen de Chinese “zeerover” Koxinga en de laatste Nederlandse gouverneur, Frederick Coyett. Van beiden staat er hier een standbeeld. Koxinga dwong Coyett tot de aftocht naar Batavia, met achterlating van de waardevolle spullen van de handelspost. Coyett werd door Nederland als landverrader gezien, veroordeeld en verbannen.

Anping2

Behalve aandenkens aan Nederland heeft Anping meer interessante dingen. De wijk rondom het fort doet denken aan oude Chinese tijden. En dan origineel: de huisjes in de smalle straten worden nog gewoon bewoond. Het lijkt een beetje op de hutongs in Beijing. Een echte volkswijk. De mensen hebben hun was voor de deur hangen, drogen hun kruiden op straat of zitten op een stoel de voorbijgangers te bekijken.

Anping3

Anping4

Deze wijk heeft ook de traditie om huizen te beschermen tegen het kwaad; dit doen ze door een stenen masker met de afbeelding van een leeuw met een mes tussen zijn tanden boven de voordeur te hangen. Er zijn nog een stuk of 20 originele maskers over, en het is een leuke sport ze op te sporen in de nauwe straatjes. Ook alle nieuwere huizen hebben trouwens zo’n beeltenis.

De echte oude zijn allemaal anders. Soms zijn het kleurige houten bordjes, anderen zijn uit steen gehouwen en niet beschilderd.

Anping5

Anping6

Tot slot van mijn bezoek aan Anping loop ik nog een rondje door het noorden van het centrum. Daar vind je de restanten van de vijf buitenlandse handelshuizen die in de 19e eeuw het recht op handel vanuit de haven van Anping hadden verkregen. Sommige zijn niet meer dan ruïnes, maar in het grote Former Tait & Co Merchant House tref ik weer een door Nederlandse bedrijven gesponsorde tentoonstelling aan. De geldschieters variëren van ABN AMRO tot aan ASML.

Het is inmiddels gezellig druk aan het worden op zaterdagochtend hier in het centrum. Muziek schalt uit de luidsprekers – westerse kerstmuziek welteverstaan. Jinglebells in de zon. Op het kinderspeelterrein staat een andere Nederlandse invloed: een replica van de gele badeend van de Nederlandse kunstenaar die zo furore maakt in het verre oosten. De souvenirwinkels in Taiwan staan er vol mee, van zacht pluizig tot klein geel badlampje.

Populaire reuzenbadeend

Populaire reuzenbadeend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s