Twaalf tempels in Tainan

Na een treinrit van 4 uur ben ik aan het eind van de ochtend aangekomen in Tainan, een stad aan de zuidwestkust van Taiwan. Het is een van de grootste steden van het land, en de oude hoofdstad (voordat Taipei dat werd). Mijn eerste indruk is meteen goed, veel sfeer, gezellige drukte, lekker warm.

Aan de hand van een route uit de Lonely Planet ga ik deze middag een wandeling maken langs niet minder dan 12 tempels. Volgens de aanwijzingen ben je er 4 uur zoet mee, dat zijn dus 3 tempels per uur. We zullen zien…

De eerste stop is (weer een) Confuciustempel. Hij is sober als altijd, maar hier is er toch meer een “verhaal” dan bij de Confuciustempels die ik in andere steden gezien heb. De tempel ligt naast een school, en het is er druk met kinderen. Dat past wel bij de thematiek van wijsheid en strenge regels.

Eenvoud in de Confucius tempel

Eenvoud in de Confucius tempel

Een paar honderd meter verderop ligt de Grote Zuidpoort. Dit is een restant van de oude stadsmuren van Tainan. Geen tempel dus, er liggen blijkbaar ook wat andere monumenten op de tempelroute. Ik was er eerst al helemaal langs gelopen, tot ik op mijn kaartje keek hoe ver ik nog moest en er toen al voorbij bleek. De poort is nu geheel overgenomen door een theehuisje. Er zijn verder geen bezoekers.

De volgende is één van de meer bijzondere: de Wufeitempel, ofwel de tempel van de Vijf Concubines. Het verhaal erachter is prachtig triest: toen de laatste telg van de Ming dynastie in 1683 geen hoop meer had op de troon, wilde hij zijn Vijf Concubines (hij had 5! concubines) de vrijheid geven en adviseerde hen in een klooster te treden. Zij besloten echter dat ze met hem wilden sterven, en hingen zich op aan een balk in het paleis.

De tempel van de 5 concubines

De tempel van de 5 concubines

Het is een klein, oud tempeltje waar ze nu als godinnen herdacht en geëerd worden. Behalve een druk pratend oud mannetje is er niemand.

Na een uur lig ik goed op schema, ik heb er 3 tempels opzitten en ben op weg naar de vierde. In totaal is de route 6 kilometer lang en voert door het centrum van de miljoenenstad Tainan. De vierde tempel is de 300 jaar oude Fahuatempel. Hij ligt in een achterafstraatje, en is alleen nog maar populair bij oude vrouwtjes geloof ik.

Dat is wel anders bij heiligdom nummer 5: het Koxinga-schrijn. Koxinga is dé held van Tainan. Hij was een 17e eeuwse Chinese militaire leider die Taiwan bevrijdde van de Nederlandse V.O.C. Vanaf dat moment regeerde hij als koning van Taiwan. En nu wordt hij dus nog steeds als god vereerd op een van de meest prominente posities in de stad. Er staat ook een groot ruiterstandbeeld van hem.

Koxinga, de held die de Nederlanders verjoeg

Koxinga, de held die de Nederlanders verjoeg

Na een vers ananassapje in het cafeetje bij het Koxinga-schrijn is het tijd voor de zesde tempel. Deze ligt er vlak achter. Het is Lady Linshui’s tempel. Deze godin beschermt kinderen. Hiervoor heeft ze hulp van 36 assistenten, die ook allemaal zijn afgebeeld in de tempel. In de routebeschrijving lees ik dat de tempel vooral populair is bij vrouwen, maar ik zie hele gezinnen en ook wel mannen alleen naar binnen gaan.

Tempel nummer 7 zorgt voor een groot contrast. Het is de Dongyue-tempel, waar mensen komen communiceren met de overledenen. Blijkbaar zijn die allemaal in de hel beland, want de afgebeelde figuren hebben allemaal zwarte koppen en de meest vreselijke gezichtsuitdrukkingen. Dit is de eerste tempel van de 12 waar ik er moeite mee heb om foto’s te maken. Het is er behoorlijk druk met gelovigen, en de sfeer is heel apart. Net als in de andere tempels stoort trouwens niemand zich aan een toerist met een camera.

Communiceren met de hel in de Dongyue tempel

Communiceren met de hel in de Dongyue tempel

Tijd voor nummer 8, en ik begin al aardig moe te worden van zowel het lopen als tempels kijken. Dit is de Tempel van de Stadsgod. Ook hier zijn veel mensen aan het bidden. Veel bijzonders is er niet te zien.

De drukste tempel van de route is nummer 9, het Altaar van de Hemel. Hier ga je naar toe als je pech wilt vermijden. De mensen offeren in grote hoeveelheden nepgeld, dat je bij kraampjes in de omgeving kunt kopen.

Eén van de populairste tempels, te zien aan de vele scooters

Eén van de populairste tempels, te zien aan de vele scooters

De laatste loodjes zijn tegen 5 uur aan de beurt. Het is inmiddels gaan schemeren, het is hier ook winter ook al zou je dat aan de temperatuur van een graad of 25 niet zeggen. De volgende tempel is gewijd aan de God van de Oorlog, Guan Di. Het is een stevige man met een lange baard.

Ertegenover ligt stop nummer 11: de Chihkan Toren. Dit is de populairste toeristische attractie van Tainan. De toren staat op de overblijfselen van het door de Nederlanders gebouwde Fort Provintia. Het is nu een museum, je betaalt ook entree. In de tuin staat het beroemde standbeeld waar twee Nederlanders zich overgeven aan de strijders van Koxinga.

Chihkan Towers, voormalig Nederlands fort

Chihkan Towers, voormalig Nederlands fort

En dan de laatste, ik heb inmiddels zere benen van al het geloop van de afgelopen dagen en wil ook graag wat eten. De laatste is weer een Matsutempel, gewijd aan de godin van de zee, zoals ik er ook al een zag gisteren in Taidong. Het is een oude tempel met vooral mooi beschilderde dakbalken.

Steun voor de balken in de Matsutempel

Steun voor de balken in de Matsutempel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s