Paddenstoelen in en om Hulshorst

Op ruim een uur rijden van mijn huis ligt Nunspeet, een klein plaatsje op de Veluwe. Vandaar lopen we vandaag de Hulshorster Bosrandroute, een ANWB-wandeling van 20 kilometer.

Uitkijktoren Veluwetransferium

Uitkijktoren Veluwetransferium

We verzamelen bij de hoge uitkijktoren op het Veluwetransferium. Het is er al flink druk met andere wandelaars, en mensen die naar de stad gaan lijken dit ook wel een handige gratis parkeerplek te vinden. Wij zijn met z’n achten vandaag. Het is even wachten op de laatste treinreizigers, maar tegen half 11 gaan we toch op pad.

Het mooie van deze omgeving is dat je zo het bos inloopt, en dat je niet eerst door vervelende buitenwijken of over drukke asfaltwegen hoeft.

Bospad

Bospad

Het loopt ook altijd het fijnst door het bos, vind ik. Lekker verende ondergrond. We hebben ook nog eens schitterend weer voor eind oktober: een graad of 18 met regelmatig zon. Ik loop een groot deel van de tocht in een poloshirt met korte mouwen.

Ik loop samen met een medewandelaarster steeds een beetje achteraan het groepje. We willen namelijk bijzondere paddenstoelen zien en fotograferen.

Hulshorst3

Je kunt je hart hier wel ophalen aan de vele soorten. Helaas wordt er op dit soort wandelingen te hard gelopen om echt goed te kijken. We moeten dus selectief zijn om niet helemaal achterop te raken.

De wandelroute is prima aangegeven, en loopt na het bos over een mooi stuk heide.

De hei op

De hei op

Hier zien we ook wat meer wandelaars, en ook mensen die hun hond aan het uitlaten zijn.

Het meest spectaculaire deel van de route is de grote zandverstuiving. Het lijkt wel een stuk woestijn. Het lopen gaat hier natuurlijk ook een stuk moeizamer. Het zand is los, en af en toe blaast de wind ons nog wat extra zand in het gezicht.

De Zandverstuiving

De Zandverstuiving

Hulshorst6

Verderop in het zand

We pauzeren een tijdje in deze mooie omgeving met onze zelf meegebrachte drankjes en snacks. Voor mij ook een mooie gelegenheid om weer op adem te komen.

Halverwege de route verlaten we het zand en moeten we de A28 oversteken via een brug. Vlak daarachter ligt onze eerste horecastop: het Hof van Hulshorst.

De horecastop halverwege

De horecastop halverwege

Het is een mooi aangekleed restaurant, vlak naast het spoor gelegen en met “de trein” als thema. We hebben allemaal wel zin in iets warms, en ik kies net als de meesten voor de bospaddenstoelensoep. Hoe toepasselijk vandaag. Hij is lekker dik en smaakt prima.

We lopen daarna via de andere kant van het spoor terug richting Nunspeet. Dit is niet zo’n mooi stuk als de heenweg, maar gelukkig is er nog genoeg bos. Onderweg komen we de kaboutertjes tegen die denk in of op de vele paddenstoelen leven.

De kaboutertjes waren er ook

De kaboutertjes waren er ook

De snelste wandelaars wijzen ons nu gelukkig ook op de mooiste paddenstoelen, en we zien nog een paar gave exemplaren. Op mijn fotosite op Flickr (te bereiken via de balk rechts) zijn nog heel wat meer paddenstoelenfoto’s van vandaag te vinden.

Hulshorst9

Aan het eind van de wandeling is het landschap meer open, en zien we veel kale akkers. Een groepje jongens met tractoren is onduidelijke dingen aan het doen, is het een les, een wedstrijd? Meer lawaai komt even verderop van de motorcrossbaan, die ook in het Hulshorster bos ligt.

Boerenland aan het eind van de route

Boerenland aan het eind van de route

Tegen 4 uur zijn we weer in Nunspeet. We nemen nog een drankje op het terras (eind oktober!), en gaan dan om half 5 weer ieder ons weegs. Het was een heerlijke route.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s