#511: Arles

Wat is het?
De Romeinse en Romaanse monumenten van Arles geven de evolutie weer van een belangrijke stad in de oudheid tot aan de middeleeuwen. Uit de Romeinse tijd dateren een amfitheater, een ‘gewoon’ theater, baden en een obelisk. Daarna, vanaf de 5e eeuw, viel de stad in verval. Totdat het een nieuwe bloeiperiode inging vanaf de 10e eeuw toen het een zelfstandig koninkrijkje werd. Het belangrijkste monument uit die periode is de Kerk van St. Trophime.

Cijfer: 6 (Arles is een wat meer toeristische en gezelliger stad dan het vergelijkbare Orange waar ik een paar dagen geleden was. Toch overheerst ook hier het gevoel dat ik het allemaal al eerder (en beter) heb gezien. Ik begin me steeds meer af te vragen waarom zoveel mensen hun hele vakantie in de Provence doorbrengen.).

Toegang: 6,5 EUR voor een combinatieticket voor het Amfitheater en het Romeins theater. Daarnaast nog 3,5 EUR voor de begraafplaats Alyscamps.

Hoeveel tijd: Een halve dag. Ik was er 4 uurtjes (inclusief uitgebreide lunch) op de weg terug van Avignon naar het vliegveld van Marseille.

Opvallend: Weg van de Romeinse ruïnes ligt aan de rand van de stad de begraafplaats Les Alyscamps. De Romeinen begroeven hun doden ook al hier, maar daarna is het al vroeg een christelijke begraafplaats geworden. De kerk op het terrein is het startpunt voor een van de vier Franse routes die naar de Spaanse bedevaartplaats Compostela voeren.

Het pad over Les Alyscamps is nu een leuke wandeling tussen de bomen en de lege graftombes. De kerk zelf is ook alleen nog maar een geraamte: de duiven hebben het interieur overgenomen, en overal ligt hun poep. Een spookachtige sfeer, maar ook hier loop je zeker niet alleen.

Lege tombes in Les Alyscamps

Lege tombes in Les Alyscamps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s