#509: Romeins theater en Triomfboog van Orange

Wat is het?
Het Romeins theater en de Triomfboog van Orange zijn twee monumenten uit de tijd van keizer Augustus, gebouwd in de 1e eeuw na Christus. Orange was enkele jaren daarvoor onder de naam Arausio als kolonie gesticht. Met name het theater wordt gezien als één van de best overgebleven exemplaren uit de tijd van de Romeinen. De Triomfboog onderscheidt zich door de gedetailleerde voorstelling van de strijd tegen de Barbaren (Germanen, Galliërs) en de daaropvolgende tijd van langdurige vrede (Pax Romana).

Cijfer: 5 (Ik ben mijn lijstje van bezoeken aan Romeinse overblijfselen nog eens langsgegaan. De afgelopen 2 jaar was ik o.a. in Gamzigrad Romuliana (Servië), Baalbek (Libanon) en Jerash (Jordanië). Allen veel groter en indrukwekkender, en dan is Jerash niet eens een werelderfgoed. De plaatsing van deze 2 monumenten in Orange dateert al uit de beginperiode van de Werelderfgoedlijst, en toen keken ze nog niet zo nauw naar de criteria.).

Toegang: De entree tot het Theater kost 9 EUR. Dat is inclusief een audiogids (in het Nederlands). De Triomfboog staat in het midden van een verkeersrotonde en is gratis te bezoeken.

Hoeveel tijd: Twee uur is genoeg. Orange ligt maar een kwartier met de trein vanaf Avignon, dus het is een gemakkelijk uitstapje.

Opvallend: De meeste grote tourbussen die de wegen van de Provence onveilig maken, lijken Orange over te slaan. Stond ik bij de Pont du Gard en in het centrum van Avignon nog midden tussen de groepen Chinezen, Japanners, Amerikanen en Duitsers – hier bij de Triomfboog van Orange ben ik de enige.

Orange is tegenwoordig een onooglijk stadje met 30.000 inwoners. De titel “van Oranje” heeft de Nederlandse koninklijke familie aan deze plek te danken, het was van de 12e tot 18e eeuw een zelfstandig vorstendom. In 1544 erfde Willem de Zwijger, de latere stadhouder van de Nederlanden, dit rijkje en de titel.

Bovenste reliëf van de Triomfboog

Bovenste reliëf van de Triomfboog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s