#508: Pont du Gard

Wat is het?
De Pont du Gard is een Romeins aquaduct uit de 1e eeuw na Christus. Het is ruim 48 meter hoog, 275 meter lang en het bestaat uit 3 niveaus. Het aquaduct ligt in Zuid-Frankrijk, niet ver van Nimes. Eigenlijk is het het laatst overgebleven stuk van een 50 kilometer lang kanaal dat water vanuit een bron in de heuvels naar de stad Nimes vervoerde. Het werd door de Romeinen gebouwd om de stedelingen (en de stedelijke badhuizen) van water te voorzien. Echt lang hadden ze er geen plezier van: de waterkwaliteit ging snel achteruit, zodat het na 150 jaar alleen nog goed genoeg was om de landbouwvelden mee te bewateren.

Cijfer: 6,5 (Het is heel erg groot, en natuurlijk is het bijzonder dat het na zo’n 2000 jaar nog steeds overeind staat. Ik vond mijn bezoek alleen niet zo’n belevenis als dat aan het Aquaduct en kanaal van Pontcysyllte. Daar stroomt het water nog overheen, je kunt er zelfs met een bootje varen. Hier bij Pont du Gard kijk je er eigenlijk steeds van onderen of van de zijkant tegenaan.).

Toegang: Ik arriveerde er te voet, en dan kost de entree 10 EUR (per persoon). Als je met de auto bent, kost het 18 EUR inclusief inzittenden. Dus eigenlijk is het met de auto goedkoper! Ik kwam samen met een stuk of 8 andere toeristen aan met de regionale bus A15. Het voetpad loopt dan ook langs de ticketkiosk, maar het moet mogelijk zijn om dat te vermijden (zeker in de zomer als het er drukker is). Verder op het terrein wordt nergens meer naar het entreekaartje gevraagd. Er loopt geen weg langs het aquaduct en het ligt helemaal in de natuur verscholen, dus gratis zicht is er niet.

Hoeveel tijd: Tussen de bus heen en terug had ik een kleine 4 uur om Pont du Gard te bekijken. Dat was eigenlijk net iets te lang, zo’n 2,5 uur is mooi. Als het zonnig weer is kun je er in de omgeving wel leuk zitten of wandelen, dus je komt de tijd wel door. Er zijn ook winkeltjes en restaurants.

Opvallend: Het bezoekerscentrum ligt aan de linkerkant van de rivier Gardon, maar via een voetbrug die in de 18e eeuw aan het aquaduct is toegevoegd kun je ook naar de rechteroever lopen. Aan beide zijden en aan de voor- en achterkant lopen er wandelpaden en zijn er uitkijkpunten. Je kunt het ding dus van alle kanten bekijken en fotograferen. Bij het foto’s maken kwam ik trouwens tot het grappige inzicht dat het aquaduct wat scheef staat (dat moet ook, anders stroomt het water niet door), en dat je op foto’s dus nooit een rechte horizon hebt.

Het geheel ligt een paar kilometer buiten de bewoonde wereld, in een beschermd natuurgebied. Misschien is het in het voorjaar mooier, maar de omgeving kon mij niet zo bekoren.

Pont du Gard2

De rivier de Gardon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s