Dag der Inheemsen

De taxichauffeur die me dinsdagavond van het vliegveld naar mijn pension in Paramaribo bracht, zei het al: de Surinamers hebben deze week een lekker lang weekend. Donderdag heeft iedereen vrij voor het islamitische Suikerfeest, en vrijdag is het de Dag der Inheemsen. Wie de Surinaamse feestdagenkalender bekijkt ziet dat er aan iedereen gedacht is: hindoeïstische, islamitische en christelijke feestdagen, dag van de Hindoestaanse immigratie en dag van de Javaanse immigratie, en nog veel meer.

Vandaag is het dus de Dag der Inheemsen, een dag ter erkenning van de inheemse bevolkingsgroepen van Suriname. Ik heb gehoord dat het feestgedruis zich vooral in de Palmentuin afspeelt, dus daar loop ik eerst naar toe. Deze tuin (een soort palmenbos) ligt achter het presidentieel paleis.

Inheemsen1

Kar met schaafijs, Palmentuin

Ik arriveer er tegen 11 uur, en het is al gezellig druk. Overal staan kraampjes tussen de palmbomen, er schalt muziek en je ruikt de gefrituurde snacks. Het lijkt een beetje op Koninginnedag in Nederland. Alleen zijn de bezoekers niet in het oranje gekleed, maar in het rood – de kleur die ‘liefde’ symboliseert.

Met een bakje schaafijs met ananassiroop nestel ik me op een muurtje, en ga eerst lekker een tijdje mensen kijken. Velen zien er op hun feestelijkst uit, de “echte” inheemsen zijn in traditionele kledij gekomen en de andere Surinamers hebben gewoon iets vrolijks aangetrokken. Er lopen ook heel wat Nederlandse toeristen tussendoor, en ik zie wat bekende gezichten van de tour van gisteren.

Inheemsen2

Inheemse kleding te koop

De formele activiteiten vinden plaats aan de andere kant van het paleis, op het Onafhankelijkheidsplein. Daar staat een groot podium en een tribune. Op het podium worden inheemse dansen uitgevoerd, muziek gemaakt en de hoogwaardigheidsbekleders toegesproken. Hier is veel minder publiek dan in de Palmentuin – het plein ligt dan ook in de brandende zon.

De (eerste?!) Surinaamse minister van inheemse komaf komt ook nog even een praatje houden. Hij doet dat in een voor mij onverstaanbare taal met een enkel Nederlands woordje er tussendoor. Het wordt mij al snel te heet, en ik verlaat het feestterrein op zoek naar een restaurant met airco.

Inheemsen3

Ceremoniemeester op het Onafhankelijkheidsplein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s