Werelderfgoed #500 tot en met #502: nieuw in 2013

Het Werelderfgoedcomité was deze week bijeen in Cambodja om de Lijst te bespreken. Er was weer een live-verslag, maar door het grote tijdsverschil met Cambodja en mijn andere drukke werkzaamheden van het moment heb ik er minder van meegekregen dan vorig jaar. Wel weer leuk bezig geweest op het Forum.

In totaal zijn er 19 nieuwe werelderfgoederen bijgekomen. Daarvan heb ik er al 3 gezien, vorig jaar waren dat er nog 5. Mijn toevoegingen aan de totaalscore zijn:

#500: Forten van Rajasthan
De Forten van Rajasthan zijn 6 van oorsprong militaire forten, gebouwd door lokale prinsen. De vroegste dateren uit de 8e eeuw. Ze groeiden uit tot majestueuze paleizen, met een rijke hofcultuur. Binnen de muren lagen religieuze tempels, woonruimtes en werd handel bedreven.

Amber

Cijfer: 7 (Het is voor mij wat moeilijk hier een waardering aan te geven, aangezien ik het al 20 jaar geleden bezocht heb. En dan ook alleen maar 1 van de 6, het populaire Amber Fort in Jaipur. De forten zijn echter het handelsmerk van de kleurrijke Indiase deelstaat Rajasthan, waar ik met alle plezier nog eens naar terug wil om de rest te bekijken.)

#501: Fujisan (Japan)
De vulkaan Fuji wordt in het Japanse Shinto-geloof beschouwd als heilig, en heeft als inspiratiebron gediend voor vele kunstwerken. Het betreft een nominatie als cultureel werelderfgoed, die 25 plekken omvat aan de voet en op de hellingen van Fuji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cijfer: 6,5 (Ik was in deze regio in juni vorig jaar. En ik heb de kenmerkende top van de Fuji nooit gezien: die ligt namelijk nogal vaak verscholen achter de wolken. Van de 25 genomineerde plaatsen bezocht ik de Fujisan Hongû Sengen Taisha in Fujinomiya. Dit is een op zich niet al te bijzonder tempelcomplex, dat verder opvalt door de vele verwijzingen naar de kenmerkende vorm van de vulkaantop van Fuji. Het is een belangrijke pelgrimsstop op weg naar de top.)

#502: Universiteit van Coimbra (Portugal)
De Universiteit van Coimbra heeft zijn oorsprong in de 14e eeuw.  De ontwikkeling sindsdien heeft geleid tot een echte Universiteitsstad, met monumenten die hoogtepunten vormen in de Portugese kunst en architectuur. Het genomineerde gebied omvat ook de “bovenstad” van Coimbra, met o.a. de kathedraal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cijfer: 6  (Toch nog gelukt met deze, er waren wat twijfels of deze toegelaten zou worden. Ik bezocht Coimbra afgelopen december. Het centrale universiteitsterrein is een plein omringd met waardige monumenten. De rest van de stad is niet zo bijzonder.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s