#497: Dubrovnik

Wat is het?
Dubrovnik was onder de naam “Ragusa” de belangrijkste zeemacht van de Adriatische Zee van de late Middeleeuwen tot in de 17e eeuw. Het was een zelfstandige stadsstaat, rijk en vooruitstrevend. Het ging in zijn tijd de concurrentie aan met de maritieme republiek Venetië. Aan de voorspoed kwam een eind in 1667, toen de stad een vernietigende aardbeving te verduren kreeg. Vanaf 1991 werd de stad 7 maanden lang belegerd door het Joegoslavische leger, wat opnieuw veel schade tot gevolg had..

Cijfer: 8 (Dubrovnik heeft de naam de mooiste stad van dit deel van Europa te zijn, en dat is denk ik wel waar. De oude stad binnen de stadsmuren is één geheel van witte natuurstenen wegen en muren, en oranje dakpannen. Het deed mij erg Italiaans aan allemaal, en dat niet alleen door de vele pizzeria’s en ijsverkopers. Het is ook de eerste grotendeels katholieke stad die ik tijdens deze reis bezoek, en dat zie je terug aan de vele kerken en kloosters van de bekende religieuze ordes zoals de Jezuïeten, Dominicanen en Franciscanen. Vanaf de stadsmuren heb je het mooiste zicht over de hele stad. Van de oorlogsschade zie je nagenoeg niets meer, alleen dat bijna alle dakpannen vernieuwd zijn (glimmend oranje). Wat mij tegenviel is dat er “binnen”, in de kerken en musea, eigenlijk niet veel bijzonders te zien is. Dubrovnik haalt het voor mij dan ook niet bij steden als Florence, Venetië, Praag, laat staan Rome.).

Toegang: Je mag nog net zonder te betalen de stadspoorten door, maar daarna begint het grote geld uitgeven al snel. De wandeling over de stadsmuren kost 90 kuna (12 EUR), en dat is zonder gids en dan moet je op eigen kracht de twee kilometer over de muur lopen. Voor het Franciscaner klooster betaal je 30 kuna (4 EUR) en voor de boottocht naar Lokrum 60 kuna (8 EUR). Een cola of een koffie kost hier ook al snel tegen de 3 EUR.

Hoeveel tijd: Een volledige dag, als je je tenminste ook buiten de oude stad begeeft naar bijvoorbeeld een van de omliggende eilandjes of de voorstad Pile. ’s Ochtends voor 9 uur en ’s avonds na 6 uur zijn eigenlijk de meest ideale tijdstippen om er rond te lopen, dan is het nog / weer rustig in de straten van Dubrovnik. Op een gewone dag komen er alleen al zo’n 5000 passagiers van cruiseschepen in de stad.

Opvallend: In 1994 is het werelderfgoedgebied uitgebreid met verdedigingswerken rondom de stad. Hiertoe behoort onder andere het eiland Lokrum, dat op 15 minuten varen uit de haven van Dubrovnik ligt. Het is een leuke excursie weg van de drukte van het centrum. Op de boot die zo eens per 45 minuten gaat zijn er ook nog volop toeristen. Maar naarmate je verder van het haventje van Lokrum wegloopt, wordt het steeds stiller.

Ik liep via de niet al te interessante botanische tuin naar het uiterste noorden van het eiland, in de hoop daar nog een mooie uitkijk op de stadsmuren van Dubrovnik te hebben. Het werd een hele klim over het midden van het eiland, langs een verlaten fort en over paden die steeds slechter aangegeven stonden. Ik vond mijn uitzicht – toch wel wat ver van de kust voor goede foto’s. Ik nam een andere route terug, langs de kust, maar kon daar niet verder doordat ze met het pad aan het werk waren. En dus moest ik toch weer terug over het steile pad midden over het eiland. Ik kwam hier nog wel oog in oog te staan met twee konijnen: een zwarte en een lichtbruine. Het lijkt me dat dit ex-huisdieren zijn die hier ooit zijn vrijgelaten.

Wandelpad op Lokrum

Wandelpad op Lokrum

Een gedachte over “#497: Dubrovnik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s