#496: Baai van Kotor

Wat is het?
De Baai van Kotor is een inham aan de kust van de Adriatische Zee. Het gebied wordt al sinds de Oudheid bewoond. Zijn grootste bloeitijd maakte het door toen het deel uitmaakte van het Venetiaanse Rijk tijdens de late Middeleeuwen. Het speelde een belangrijke rol in de verspreiding van de Italiaanse / Mediterrane cultuur over de Balkan. De regio werd in 1979 getroffen door een zware aardbeving, die vrijwel alle gebouwen in Kotor ernstig beschadigde. In dat jaar werd het ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst, en het heeft jaren geduurd voordat alles weer opgebouwd was.

Cijfer: 6,5 (Kotor is een van de vele plaatsen aan de voormalig Joegoslavische kust die sterk onder Venetiaanse invloed hebben gestaan: Trogir, Split en Dubrovnik staan daarvan ook op de Werelderfgoedlijst. Kotor is wat kleiner dan de laatste twee. De oude stad heeft wat mij betreft geen echte hoogtepunten. Ook de andere plaatsjes die ik bezocht en die deel uitmaken van dit werelderfgoed waren aardig maar niet bijzonder. Het mooiste is nog de natuurlijke ligging, de bijna geheel ingesloten baai omringd door hoge bergen).

Toegang: Het is een vrij groot gebied, met allemaal dorpjes. Dus gratis rondlopen! Wel betaalde ik entree voor de Kathedraal van Kotor (2 EUR), het Maritiem Museum van Kotor (4 EUR) en de Romeinse mozaïeken van Risan (2 EUR). Je bent hier zeker niet alleen: wat een toeristen. Vanochtend vroeg lagen er al maar liefst 3 enorme cruiseschepen voor de kust van Kotor. Ze zijn bijna groter dan het plaatsje zelf. Dat massatoerisme uit zich ook in de prijzen hier: bijna Nederlands.

Hoeveel tijd: Ik was er anderhalve dag, en dat is best wel lang. Het centrum van Kotor heb je in 2 uur wel gezien. Daarna kun je nog wat dorpjes in de buurt bekijken, een boottochtje maken of naar het fort boven Kotor klimmen.

Opvallend: Kotor zelf ligt helemaal aan het eindpunt van de baai. Rondom het water liggen echter nog 7 plaatsjes die deel zijn van het werelderfgoedgebied. Nadat ik alles wel gezien had in Kotor zelf, pakte ik de bus naar Perast. Dit plaatsje ligt iets noordelijker, en geeft een wat beter overzicht over de ingewikkeld gevormde baai. Het lijkt vanaf Kotor gezien een groot meer, maar Perast ligt precies tegenover de nauwe doorgang die de baai met de zee verbindt.

Perast is verder een Kotor in het klein, met de voor de hele Adriatische kust kenmerkende grijze natuurstenen huizen. En ook hier komen de toeristen en masse naar toe; het is eigenlijk niet te geloven, zo bijzonder is het allemaal niet. Tot slot van mijn tochtje langs de baai liep ik nog 3 kilometer noordwaarts, naar Risan. Daar liggen mozaïeken uit de tijd dat het een Romeinse vesting was, Risinium geheten. Er zijn nog maar zo’n 5 mozaïeken bewaard gebleven. Eentje daarvan is helemaal geïnspireerd op de ligging bij de zee: het toont geometrische motieven in de vorm van inktvissen en kreeften.

Zicht op Perast

Zicht op Perast

 

Een gedachte over “#496: Baai van Kotor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s