#490: Studenica klooster

Wat is het?
Het Studenicaklooster is één van belangrijkste en rijkste Servisch-Orthodoxe kloosters. Het werd gesticht aan het eind van de 12e eeuw door Stefan Nemanja, heerser over het middeleeuwse Servië. Het is vooral bekend om zijn fresco’s in Byzantijnse stijl. Het klooster is volledig omringd door een muur. Op het binnenterrein staan drie kerken. Ook zijn er modernere gebouwen die gebruikt en bewoond worden door de monniken van nu.

Cijfer: 7,5 (De foto’s doen niet echt recht aan de inhoud:  binnen, daar waar de fresco’s zijn, mag je niet fotograferen. De kerkjes zelf zijn opgebouwd uit gepolijst wit marmer. De grootste kerk heeft de meeste en beste fresco’s, tegen een blauw met gouden achtergrond. Verder is het een prachtige stille plek. Een halve punt extra omdat de bomen er zo mooi in bloei staan, en het er heerlijk ruikt!).

Toegang: Gratis. Ze houden het simpel hier in Servië: het is wat het is, een actief mannenklooster. Parkeerveldje erbij, klaar.

Hoeveel tijd: Zo’n 3 kwartier. Het is niet zo’n groot terrein. Vanaf mijn standplaats Vrnjacka Banja was het 1,5 uur rijden (85 kilometer) over een rustige en mooie binnenweg.

Opvallend: Vandaag, 5 mei 2013, is het Eerste Paasdag volgens de Juliaanse kalender die gehanteerd wordt door de Servisch-Orthodoxe kerk. Ik was ook al verrast door de paaseieren op het vliegveld van Belgrado en in mijn hotel. Een mooie dag dus om kerken en kloosters te bezoeken. Dat vonden vele Serviërs met mij: op hun paasbest gekleed waren ze present bij de twee belangrijke kloosters die ik vandaag bezocht, Studenica en Zica. Bij het wat meer afgelegen Studenica was de opkomst nog beperkt, alhoewel twee families er hun baby lieten dopen. Bij het Zicaklooster daarentegen was het even na 9 uur in de ochtend al flink druk.

Net als het Studenicaklooster is het Zicaklooster gebouwd in de typisch Servische Raska-architectuur. Dit is een mengeling van westerse (Romaanse) en oosterse (Byzantijnse) elementen. Zica heeft met Studenica het gebruik van wit marmer gemeen. De fresco’s zijn echter veel minder goed bewaard gebleven. De buitenkant is hier het mooist: knalrood! Het is de kleur rood die de Servisch-Orthodoxe priesters meenamen van de Griekse berg Athos, de meest heilige plaats van de orthodoxe kerk. Als je naar het klooster rijdt, blinkt het rood je al van kilometers ver tegemoet.

Klooster van Zica

Klooster van Zica

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s