#488: Albi

Wat is het?
De bisschopsstad Albi heeft een historisch centrum dat dateert uit de late middeleeuwen. Het is een harmonieus geheel, vooral door het gebruik van lokale oranjerode baksteen. Albi is een werelderfgoed sinds 2010, en het wordt door de kenners als één van de zwaksten toevoegingen van de laatste jaren gezien.

Cijfer: 6,5 (Op een stralende zondag met een temperatuur van 27 graden en een blauwe lucht ziet alles er wel mooi uit natuurlijk. Het bijzondere aan Albi zijn de rode baksteen en ronde vormen van de kathedraal en het ernaast gelegen bisschoppelijk paleis. Verder zijn er een paar middeleeuws aandoende straatjes die je wel meer ziet in Frankrijk of Duitsland.).

Toegang: Helemaal geen entree betaald hier. En zelfs niet voor het parkeren: ik kon de auto kwijt onderaan het grote parkeerterrein bij de kathedraal. Na een uurtje door de stad gelopen te hebben, bedacht ik me dat ik helemaal geen parkeerkaartje had gehaald. Voor de zekerheid maar even terug gelopen, maar ook de andere auto’s hadden geen kaartje achter de voorruit. Phew.

Hoeveel tijd: Ik ben er 3 uur geweest, daarna moest ik weer mijn huurauto in op weg naar het vliegveld. De tijd was wat te krap, de kathedraal bleek tussen de middag van 12 tot 14 uur gesloten. Dat werd dus een bliksembezoekje van 20 minuten. Verder heb ik nog 3x het hele centrum doorgewandeld op zoek naar (1) een ijsje, en (2) het beste terras voor de lunch.

Opvallend: De kathedraal ziet er van buiten uit als een ondoordringbaar fort. Toen ik eindelijk naar binnen mocht, werd ik prettig verrast door de blauw-bonte muurschilderingen die het interieur bedekken. Dit dominante blauw is een heel eigen kleur, bleu de roi, gemaakt van gemalen lapis lazuli en koperoxide dat de tand des tijds goed heeft doorstaan.

Interieur van de kathedraal

Interieur van de kathedraal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s