#487: Canal du Midi

Wat is het?
Het Canal du Midi is een kanaal dat eind 17e eeuw werd aangelegd om de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan te verbinden, zodat de schepen niet meer helemaal om Spanje hoefden te varen. Het was een ongekende technologische innovatie in de tijd van Lodewijk de 14de. Het kanaal is ruim 240 kilometer lang, en voorzien van 328 objecten zoals aquaducten, sluizen en tunnels. Karakteristiek is ook de aandacht voor het landschap: rijen platanen (42.000 stuks) zijn aan weerszijden van het kanaal geplant. Tegenwoordig is het Canal du Midi alleen nog in gebruik voor de pleziervaart.

Cijfer: 6 (Het is net als met de spoorlijnen op de Werelderfgoedlijst: in hun tijd was het een knap staaltje werk, maar nu is het gewoon geworden. Het ziet er dus uit als een normaal kanaal, maar dan zonder grote schepen. Het mooiste vond ik nog de eindeloze rijen platanen langs de kant.).

Toegang: Gratis. Over de hele lengte kun je er langs wandelen of fietsen, over een soort jaagpad.

Hoeveel tijd: Mijn beide bezoekjes duurden elk ongeveer een uur. Je kunt ook (langere) boottochten over het kanaal maken.

Opvallend: Ik kon natuurlijk niet het hele kanaal bekijken, dus beperkte ik me tot 2 delen die ik vooraf had uitgezocht. Op de terugweg vanuit Carcassonne stopt ik in Castelnaudary. In dit plaatsje ligt het Grand Bassin, het grootste open water op de route van het kanaal. Hier is in 1681 het kanaal ook officieel geopend. Het is nu een haventje voor plezierjachten.

In Toulouse liep ik een rondje langs het Canal de Brienne (een zijkanaal) en het Canal du Midi. Ook hier is niet veel te zien. Op zondagochtend is het vooral het favoriete terrein van joggers en hondenuitlaters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s