#486: De Causses en de Cevennen

Wat is het?
De Causses en de Cevennen zijn twee aan elkaar grenzende natuurgebieden in het bergachtige zuiden van Frankrijk. Ze vormen samen een werelderfgoed als “mediterraans agro-pastoraal cultuurlandschap”. Niet de natuur, maar de eeuwenoude landbouw en veeteelt staat centraal in deze nominatie. Schapen en hun herders lieten hier hun sporen na, en er werden kastanjes en zijde geteelt. De boeren brengen hun schapen hier nog steeds in de zomer naar de hoger gelegen weides.

Cijfer: 7 (Mooie omgeving. Ik reed van Lodève naar Millau – dat is een snelweg, maar via de afslagen kom je in dit gebied terecht. Eerst naar de Cirque de Navacelles. Vanaf een uitzichtpunt kijk je een enorme cirkelvormige vallei in. Het lijkt wel een meteorietkrater, maar het is door erosie uitgesleten. En tegen het eind van de ochtend kwam ik aan bij Chaos de Montpellier-le-Vieux. In de zomer een toeristenfuik, maar nu had ik het rijk bijna alleen. Heerlijke wandeling van anderhalf uur gemaakt (de rode), langs en over de raar gevormde rotsen.).

Keteldal Cirque de Navacelles

Keteldal Cirque de Navacelles

Toegang: De natuurlijke attracties zijn gratis. Ik betaalde wel voor de Chaos de Montpellier-le-Vieux (6,5 EUR).

Hoeveel tijd: Sommige mensen brengen hier hun hele vakantie door. Ook veel Nederlanders, dat is te zien aan de informatieborden die niet alleen in het Frans, Engels en Duits maar ook in het Nederlands gesteld zijn. Ik was er een volle dag, een beetje gehaast en ik heb een bezoek aan de schapenkaasmakers van Roquefort helaas aan me voorbij moeten laten gaan. De bezienswaardigheden liggen hier allemaal diep het binnenland in, alleen bereikbaar via smalle slingerwegen. En dat kost dus tijd.

donkeyOpvallend: Hoewel het nog steeds wel een beetje een afgelegen (en achtergebleven?) gebied is, is er zo aan de oppervlakte maar weinig te zien van de traditionele landbouw. Ik zag alleen enkele waterputten en grotten die vroeger werden bewoond in de Chaos de Montpellier-le-Vieux.

Dat was ruim een eeuw geleden nog heel anders. In het vliegtuig naar Toulouse las ik Travels with a Donkey in the Cévennes van Robert Louis Stevenson. De Schotse auteur schreef dit in 1879. Het is tegenwoordig gratis als e-book te downloaden via Project Gutenberg. Stevenson beschrijft het simpele leven van de kastanjeboeren in de Cevennen. Hij sjouwt zelf met zijn ezel de bergpaden af. Af en toe komt hij een ossenkar tegen beladen met brandhout. Overnachten doet hij in het open veld of in een eenvoudige herberg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s