#483: Cinque Terre

Wat is het?
‘Portovenere, Cinque Terre en de eilanden’ is de volledige naam van dit werelderfgoed. Het is een smalle strook Middellandse Zeekust van 15 kilometer lang. De bewoners hebben hier sinds de middeleeuwen de steile hellingen bebouwd, met o.a. druiven en olijven. Deze manier van landbouw gaat nog altijd door in deze streek, hoewel de dorpelingen zich nu vooral op het toerisme richten.

Cijfer: 7,5 (Geweldig pittoreske ligging, kleurrijke dorpjes ingeklemd tussen onstuimige zee en dramatische rotskust. Helaas ben ik maar in 1 van de 5 dorpjes van Cinque Terre geweest, Vernazza. In de winter is de wandelweg gesloten die de dorpen met elkaar verbindt. Voordeel van dit jaargetijde is wel dat er nauwelijks andere toeristen zijn, in de zomer schijn je er over de hoofden te kunnen lopen.).

Toegang: Cinque Terre is het gemakkelijkst bereikbaar per trein. Een paar keer per dag rijden er boemeltreinen van en naar Genua, een rit van een kleine 2 uur. Je ziet eigenlijk weinig van de kust omdat je de ene na de ander tunnel passeert. De dorpjes zijn tegen de enige stukjes bebouwbare helling geplakt. In Vernazza is de trein zelfs te lang voor het station, en stap je uit in de tunnel.

Hoeveel tijd: De plaatsjes zijn zo klein dat je binnen een half uur alle straten wel hebt gehad. Ik was in totaal 2,5 uur in Vernazza, inclusief overheerlijke lunch aan de haven met trofie al pesto (pastawormpjes in pestosaus, een regionale Ligurische specialiteit) en een schaal verse mosselen.

Opvallend: Cinque Terre is op 25 oktober 2011 getroffen door een zware overstroming. De straten van Vernazza werden bedolven onder een 4 meter hoge modderlaag, en 3 mensen stierven. Het dorp was wekenlang alleen bereikbaar per boot. Alle restaurants/winkels/hotels moesten opnieuw worden opgebouwd – wat grotendeels lukte voor het zomerseizoen van 2012. Anno 2013 zie je nog wel wat resten, de bruggetjes lijken geïmproviseerd en er staat hier en daar nog een graafmachine. Een groot plakkaat in de hoofdstraat herinnert aan de catastrofe.

Herinnering aan de modderstroom van 2011

Herinnering aan de modderstroom van 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s