#482: Savoye Residenties

Wat is het?
De Residenties van het Koninklijk Huis van Savoye omvatten 22 paleizen, buitenverblijven en publieke gebouwen in en om Turijn. Ze zijn in de 17e en 18e eeuw gebouwd door leden van de dynastie van Savoye, hertogen van Piedmont die later Italië verenigden tot één natie en van Turijn de eerste Italiaanse hoofdstad maakten. Ze verzamelden steeds meer rijkdom en stonden ook in nauw contact met andere belangrijke hoven in Europa.

Cijfer: 5,5 (In de beoordeling van de nominatie van deze paleizen voor werelderfgoed staat dat ze “in niets onder doen voor die in Frankrijk en Duitsland”. En dat is ook een beetje het probleem, Europa staat vol met dit soort paleizen. Het enige echt mooie dat ik hier gezien heb is de monumentale trap bij de entree van het Palazzo Madama (de Scalone Juvarriano)).

Toegang: Sommige bezienswaardigheden zijn gratis, zoals de hierboven genoemde trap en het binnenterrein van het Palazzo Carignano. Voor de entree tot het Palazzo Reale en het Palazzo Madama betaal je elk 10 EUR. Het Palazzo Reale ben ik niet binnengeweest, omdat ze bij opening (8.30 uur) geen wisselgeld hadden voor mijn briefje van 50 EUR. Betalen met creditcard of ergens wisselen ging ook niet. Omdat ze bij de kaartverkoop verder ook niet al te behulpzaam bleken, besloot ik maar tot een boycot tot dit paleis (toch één van de vele).

Hoeveel tijd: Een halve dag als je je beperkt tot de binnenstad van Turijn. De andere helft van de genomineerde gebouwen ligt in de provincie, dus dat vraagt meer tijd.

Opvallend: Het weer in Turijn verschilde tijdens mijn bezoek eind februari nauwelijks met dat in Nederland: temperaturen rond het vriespunt en lichte sneeuw. De gevoelstemperatuur lag wel wat hoger: het waait hier nauwelijks. Een andere prettige bijkomstigheid zijn de passages van Turijn: tezamen 18 kilometer lang, zodat je geheel overdekt door het centrum loopt, helemaal tot aan het Palazzo Reale.

Lekker overdekt lopen in de galerijen van Turijn

Lekker overdekt lopen in de galerijen van Turijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s