#481: Salzburg

Wat is het?
Het historisch centrum van Salzburg heeft zich ontwikkeld vanuit een kerkelijke stadstaat: vanaf de 14de eeuw tot 1805 was het een onafhankelijke staat. Gebouwen uit de middeleeuwen en de barok domineren het stadsgezicht, in een mix van Duitse en Italiaanse invloeden. En verder is de stad natuurlijk bekend om zijn lange traditie van muziekfestivals, gelinkt aan zijn bekendste zoon: Wolfgang Amadeus Mozart.

Cijfer: 6,5 (Het is een gezellige, erg toeristische stad. Het oude stadsdeel is heel compact, overal is wel wat te zien. Het staat vol met kerken, en op gezette tijdstippen zoals 7 uur in de ochtend luiden ze allemaal tegelijk hun klokken tegen elkaar in. Het mooist vond ik de St. Peter Abdij, met zijn bijzondere kerkhof en binnenplaatsen.)

Toegang: De grotere bezienswaardigheden, afgezien van de kerken, vragen allemaal wel een forse entreeprijs. Voor het Salzburg Museum betaalde ik 7 EUR, en voor het fort Hohensalzburg 11 EUR (inclusief rit omhoog met de kabelspoorweg).

Hoeveel tijd: Een dag. Zelf was ik er twee korte halve dagen, en heb niet alles gezien. Hoewel je je maar af moet vragen hoe interessant iets als het geboortehuis van Mozart is.

Opvallend: Dit was het laatste werelderfgoed dat ik in 2012 bezocht – op 31 december. In totaal heb ik er dit jaar maar liefst 43 nieuwe bijgekregen. Echt veel in een “gewoon” jaar (zonder wereldreis). Ik maakte reizen buiten Europa naar Cuba, Libanon, Japan en Jordanië. En ging bijna elke maand wel een lang weekend op pad in Europa. Die tussentijdse tripjes zijn ook de reden van de hoge jaarscore: in Europa zijn immerste de meeste werelderfgoederen, en ook nog eens op een relatief kleine en goed bereisbare oppervlakte.

De beste werelderfgoederen van dit jaar (score 8 of hoger):

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s