#478: Semmering spoorlijn

Wat is het?
De Semmeringspoorlijn was de eerste bergspoorlijn ter wereld. Hij loopt zuidwaarts van Glögnitz in Neder-Oostenrijk over de 965 meter hoge Semmeringbergpas naar Mürzzuschlag  in Stiermarken. De lijn werd geopend in 1854 en is 41 kilometer lang. De rit gaat door en over 14 tunnels, 16 viaducten en meer dan 100 bruggen. Door de bouw van de spoorlijn werd de regio Semmering ontsloten. Eind 19e eeuw kwam het toerisme op gang en rijke inwoners van Wenen bouwden er hun buitenhuis.

Cijfer: 6 (Naar huidige maatstaven is het niet meer zo’n spectaculaire spoorlijn. Geen diepe afgronden, hoge bruggen of erg lange tunnels. Het enige dat je ervan merkt in de trein is dat-ie wat langzamer gaat rijden: van 135 kilometer per uur terug naar 60.)

Toegang: De reguliere sneltrein tussen Wenen en Graz rijdt over deze spoorlijn. Een enkeltje 2e klas kost 37 EUR, en daarvoor krijg je een lekker warme coupé inclusief wifi.

Hoeveel tijd: Halve dag in de winter. Het museumpje in het station van Semmering is dan gesloten, net als de wandelroute die je helemaal langs het spoor kunt volgen. De rit van en naar Graz duurt 1,5 uur.

Opvallend: Het plaatsje Semmering is een ouderwets toeristen- en skioord. De dag na mijn bezoek wordt er zelfs nog een wereldbeker skiwedstrijd gehouden. Ik had echter een heel ander doel: ik maakte een mooie wandeling door het dorp langs de villa’s uit de laat 19e, begin 20e eeuw. Veel zijn er in Jugendstil gebouwd. Ook staan er een paar megalomane hotels, zoals het Hotel Panhans met 400 kamers en het verlaten Südbahn Hotel. Prachtig is het parochiekerkje, ook in de stijl van de eeuwwisseling. Via de Hochstrasse en de Südbahnstrasse loop je bergaf terug naar het station. Er staan informatievensters langs de weg om je de bijzonderheden van de villa’s en hun oorspronkelijke bewoners te laten zien.

Südbahn Hotel

Südbahn Hotel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s