#477: Klooster van Batalha

Wat is het?
Het Klooster van Batalha is een gotisch meesterwerk uit het begin van de 15e eeuw, gesticht om een overwinning op de Castillianen te vieren. Het ontwikkelde zich anderhalve eeuw lang als een soort atelier van Portugese kunst, waaraan door verschillende architecten gewerkt werd. Dat resulteerde in toevoegingen in de typisch Portugese Manuelstijl en die van de Renaissance. Het is ook de begrafeniskerk van de Portugese koninklijke familie uit die tijd. Het huisvest o.a. de graftombe van Hendrik de Zeevaarder.

Cijfer: 7 (Het is op het eerste gezicht een verpletterend gebouw: een kolos in een gelige kleur, met donkergrijze accenten daar waar het vuil is. Net als bij het Hiëronymietenklooster in Belem zitten er extreem veel frutsels aan. Het mooiste zijn de sculpturen boven en naast de hoofdingang, met tientallen individuele afbeeldingen van koningen, heiligen en engeltjes.)

Toegang: De entree tot de kerk is gratis. Voor het klooster (en de tombes van de Portugese koningen) betaal je 6 EUR. Eigenlijk is dat niet echt de moeite: de buitenkant is het meest indrukwekkend.

Hoeveel tijd: Anderhalf uur. De kerk is erg groot, het kost wel even om er omheen te lopen. Het ligt aan een plein met souvenirwinkeltjes en cafés.

Opvallend: Batalha ligt in een regio met veel werelderfgoed. In het laatste half uur van mijn rit ernaar toe passeerde ik borden voor Tomar en Alcobaça – ook twee kloosters. Het is dan verleidelijk om de afslag te nemen en er even te gaan kijken. Maar deze beide vinkjes had ik in 2002 al gehaald.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s