Wandeling Merwede en Alblas

Tegen tienen stonden we vanochtend met z’n zevenen klaar bij de Waterbushalte Merwekade in Dordrecht. Voor het eerst in Dordrecht voor mij, maar helaas gaan we van de historische binnenstad niets zien. We gaan een rondwandeling van 20 kilometer lopen “aan de overkant”, in de Alblasserwaard. Zien doen we überhaupt niks: het is vreselijk mistig, je kunt de andere kant van de rivier niet eens zien.

Wachten op de Waterbus

De Waterbus is hier eigenlijk niet meer dan een veerpontje: binnen een minuut of twee sta je aan de kade van Papendrecht. Hier lopen we eerst door dichtbebouwde woonwijken. Het is hier blijkbaar populair om aan het water te wonen, met uitzicht op het oude Dordrecht. Er staat een hele ring van vrij nieuwe flats.

Gelukkig laten we na een tijdje de bewoonde wereld achter ons en lopen we de polder in. Eerst nog over de verharde weg. Maar vanaf de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard lopen we het bos in. Het heeft de afgelopen dagen genoeg geregend om de ondergrond erg drassig te maken. Je hoort hier wel vogels, maar evenzeer hoor je ook nog steeds het geraas van auto’s op de A15.

Na het weinig inspirerende Alblasserbos, inclusief de “Piramides van de Toekomst”, struinen we verder door het veenweidegebied. Hier woont bijna niemand meer. Uit de mist rijst opeens een oude molen op, zonder wieken. Mysterieus gebouw nu, het lijkt of er wel eens iemand woont. Bij de molen is het helemaal een glibberpad, en ik glijd ook een keer goed onderuit. Gelukkig beland ik niet in de sloot.

Zoals het hoort bij een goede wandeling is er horeca halverwege. In de routebeschrijving staat dat het café hier 7 dagen per week vanaf 9 uur open is. We vinden dat wel wat verdacht (zeker in deze regio, op zondag open?) – maar Café “De Krom” blijkt inderdaad op gasten voorbereid. Er zitten zelfs al een paar mannen aan het bier. Wij houden het bij warme chocolademelk met appelgebak, en zitten op het verwarmde terras.

Café De Krom

We houden het bij een korte koffiestop vandaag: als je zo stil zit is het best koud. De terugweg gaat over vergelijkbaar terrein als de heenweg, maar dan aan de westkant van Papendrecht. Ik doe mijn best nog wat leuke weide- of watervogels te spotten, maar die zijn niet te zien vandaag. Als het in het laatste kwartier dan ook nog zachtjes begint te regenen, zijn we blij dat we tegen drie uur terug zijn bij de Waterbus terug naar Dordrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s