Wandeling Landgoed Leusveld

Ik reed vandaag 5 kwartier om 13 kilometer in de buitenlucht te mogen wandelen. De tocht vond plaats in Brummen, Gelderland. We liepen met z’n tienen de Groene Wissel-tocht ‘Landgoed Leusveld’.

Verslagen op internet van andere wandelaars hadden me er al voor gewaarschuwd: het begint met een lange trek door het dorp Brummen. Een plaats die veel groter blijkt te zijn dan je zo denkt. We zien kapitale oude villa’s in het centrum, jaren zestig en zeventig wijken, speeltuintjes en kinderboerderijen. Goed wonen hier, denk ik zo.

Na bijna een uur komen we dan eindelijk in het landelijk gebied. De bomen zijn hier nog mooi in herfstkleuren, hoewel het al op z’n einde loopt. We struinen een mooi stuk door het gras langs een beek, en lopen dan het bos in. Als je loopt voelt de temperatuur vrij zacht aan, alhoewel het niet meer dan een graad of 9 is. De zon schijnt af en toe.

Ik had mijn camera vooral meegenomen om mooie paddestoelen te fotograferen. Het is eerst nog wel flink zoeken, ik kan niet zeggen dat het bos er vol mee staat. Maar als je wat rustiger loopt en goed oplet kom je toch wel wat aardigs tegen.

Aan het einde van het bospad ligt het Jachthuis van het Landgoed Leusveld. Het buitenverblijf werd in 1911 gebouwd door de Twentse textielbaron Nairac. Hij gebruikte het alleen voor jachtpartijen. Het wordt nu bewoond, en is niet toegankelijk voor het gewone publiek.

Het tweede deel van de wandeling is een stuk aangenamer dan het eerste. Geen asfaltwegen meer, en nauwelijks bebouwing. Alleen wat oude boerderijen. Grote roofvogels voelen zich hier ook thuis, zoals deze dikke buizerd.

Geen wandeling zonder horecastop. ‘De Vroolijke Frans’ is een populaire tent, waar het bijna vol zit. Ze hebben natuurlijk koffie met appelgebak, maar ik ga voor hun versgebakken brood en een cappucino. Daarna is het nog maar 3 kilometer lopen naar ons beginpunt, bij station Brummen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s