Terugblik Jordanië

Ik had een wat moeizame start met Jordanië. Nadat ik eerder dit jaar al in Libanon was geweest, was ik de buurlanden steeds aan het vergelijken. En die vergelijking valt helaas nogal eens in het nadeel van Jordanië uit: het eten is minder verfijnd, er zijn geen goede musea, de culturele ontwikkeling van Jordanië lijkt na de Nabateeërs (1e eeuw) wel tot stilstand gekomen. Het is me er ook te toeristisch, en te tam.

Tijdens de tweede helft van mijn rondreis kwam het toch allemaal nog goed. Het zuiden van Jordanië is vooral landschappelijk erg mooi, met ruige bergen, rood en geel gekleurde rotsen,  woestijnen, wadi’s met een klein beetje water erin. Daar liggen ook de 3 hoogtepunten van deze reis: Dana Nationaal Park, Petra en Wadi Rum.

Voorbereiding

Er valt niet veel voor te bereiden voor Jordanië. Je hebt een visum nodig, maar dat koop je op het vliegveld van Amman voor 20 Jordaanse dinar. Aandachtspunt zijn misschien de hotels: die heb ik 2 maanden vantevoren al vastgelegd. Vooral de Feynan Ecolodge in het Dana Nationaal Park is snel uitverkocht, en ik kon ook al niet meer een kamer op mijn voorkeursdata krijgen.

Vervoer

Jordanië is niet zo groot, maar helaas is het openbaar vervoer niet goed genoeg om er gemakkelijk te kunnen rondreizen. Veel van de bezienswaardigheden liggen buiten de grote steden, en dan moet je eigenlijk wel een taxi huren om maar iets te kunnen zien. De meeste toeristen worden rondgereden in bussen (die zie je echt heel veel), of kiezen voor een huurauto. Dat laatste bleek voor mij ook de beste optie.

Huurauto
Ik had vanuit Nederland een huurauto geregeld bij Sixt. Deze werd me gebracht op het vliegveld. Het werd een kleine Chevrolet. Het autorijden gaat erg gemakkelijk: de doorgaande wegen zijn goed geasfalteerd, de benzine is goedkoop (0,80 EUR voor loodvrij 90) en de bewegwijzering is over het algemeen goed. Alleen op de King’s Highway ben ik 2x verkeerd gereden, in de steden Karak en Tafila (waar je helaas dwars doorheen moet). Op veel plaatsen is de snelheid beperkt tot 60 kilometer per uur. Dat wordt afgedwongen door strategische geplaatste verkeersdrempels. Zo heb je geen flitspalen nodig. Alleen in de woestijn of op de Dead Sea highway mag je hard rijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Overnachtingen

Tijdens mijn rondreis overnachtte ik op de volgende plaatsen:

Madaba
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet Mariam Hotel is erg populair, en dan vooral bij Nederlanders en Nederlandse groepen. Het heeft 2 sterren, kan wel een opknapbeurt gebruiken maar is verder toch zeer aangenaam. Heel vriendelijk, uitgebreid ontbijtbuffet. Het fijnste aan mijn kamer 217 vond ik het ruime balkon met uitzicht op het zwembad. Het gratis draadloos internet op de kamers is redelijk, maar te beperkt om op grote schaal foto’s te kunnen uploaden.

Website: Mariam Hotel
Prijs: 34 EUR per nacht inclusief ontbijt

Dode Zee
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet Jordan Valley Marriott is een 5 sterren resort aan de Dode Zee. Het is erg groot, heeft meerdere zwembaden en restaurants. En een privé-strandje aan de Dode Zee zelf natuurlijk. Alles is erg goed verzorgd. Ik heb een heerlijke kamer met Kingsize bed. Snel draadloos internet op de kamers, en ’s ochtends een groot ontbijtbuffet met zelfs bruin brood.

Website: Jordan Valley Marriott
Prijs: 150 EUR per nacht inclusief ontbijt

Dana
OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Feynan Ecolodge ligt in het Dana natuurgebied, en is alleen per 4WD te bereiken. Een lokale bedoeïen in bezit van oude jeep haalt je daarom op van de receptie 20 minuten verderop. De lodge werkt op zonne-energie, en ook het eten en drinken is helemaal verantwoord. Geen flessen water of cola, maar vers sap of lokale thee. ’s Avonds is alles bij kaarslicht, ook in de leuk aangeklede kamers. Het eten is alleen vegetarisch, maar prima.

Website: Feynan Ecolodge
Prijs: 109 EUR per nacht inclusief ontbijt

Wadi Musa
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet Petra Moon hotel ligt pal naast de ingang tot Petra. Dat is fijn want lopen moet je op het terrein zelf al genoeg. Het is een modern hotel, netjes en nieuw maar niet erg sfeervol. Helaas instabiel internet. Goed ontbijtbuffet in de ochtend. Wadi Musa is een stadje dat leeft van het toerisme. Gek genoeg is het me niet gelukt er een goed restaurant te vinden, de meesten ontstijgen het niveau van de snackbar niet.

Website: Petra Moon Hotel
Prijs: 90 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten en drinken

In Jordanië eten ze ongeveer dezelfde gerechten als in de omliggende landen Libanon en Israël. Gegrild vlees en mezze (kleine voorgerechten) dus. Dit was misschien wel de grootste tegenvaller van deze reis: na het geweldige eten in Libanon eerder dit jaar, vond ik het hier in Jordanië een stuk minder smakelijk. Het is duidelijk minder verfijnd, en er is ook niet zo’n locale eetcultuur als in Libanon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De restaurants die er zijn, zijn vaak gericht op toeristengroepen. Buffetten zijn dan al snel een makkelijke optie. Niet echt mijn smaak. In Azraq at ik het “ondersteboven” gerecht Maqluba. Dat bestaat uit kip, rijst, tomaat en groenten gekookt in een grote pan, wat dan omgekeerd wordt op de borden. Geen idee wat daarvan het nut is. Ik vond zelfs bloemkool terug in deze maaltijd. Dat had ik al heel lang niet meer gegeten, en het werd me al snel weer duidelijk waarom niet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kosten

Het gemiddelde dagbudget is uitgekomen op 140 EUR. Daarmee is het (na Australië en Japan) één van mijn duurdere reizen van de afgelopen jaren. Dat komt vooral doordat ik een paar duurdere hotels heb genomen, voor 10 dagen een auto heb gehuurd en de kosten voor entree/tours in Petra en Wadi Rum hoog zijn. Entreeprijzen in de rest van het land zijn dan weer juist heel goedkoop (1 JD of gratis), en ook kun je voor 10 EUR wel aardig eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s