Rust in Dana

Het begint een goede traditie te worden om op elke reis een paar dagen de natuur in te trekken. In Jordanië heb ik in dat kader gekozen voor het Dana Natuurreservaat. Daar ligt een mooie ecolodge.  Hij draait helemaal op zonne-energie, wat dus betekent dat er ’s avonds maar beperkt elektriciteit is. De lodge zorgt verder voor werkgelegenheid in de buurt door jeepchauffeurs en gidsen lokaal te huren, en ook kaarsen en brood worden ter plekke gemaakt. 75 families profiteren ervan mee.

In de ochtend na mijn aankomst ga ik mee op een door de lodge georganiseerde wandeling van een halve dag. Samen met een Belgisch stel loop ik naar en door de Wadi Ghwayr. Onze gids Ali komt hier uit het dorp (Feynan). Hij laat ons eerst de bijzonderheden daarvan zien: de zomer- en winterkampen van de Bedoeïenen, de moskee en de school. Hijzelf woont tegenwoordig in een huis, maar zijn moeder die we ook tegenkomen leeft nog op de traditionele manier.

In het centrum zijn twee grote open ruimtes: één daarvan is een groot voetbalveld, van zand en een beetje hellend. Het andere terrein wordt gebruikt voor bruiloften. Deze duren drie dagen. Ali is zelf vorig  jaar hier getrouwd, en vertelt dat er 1500 mensen kwamen. Hij kreeg 25 geiten en 3000 dinar als geschenk, dus daarmee was hij wel een beetje uit de kosten.

Winterkamp

Na “het centrum” slaan we linksaf en lopen we bergopwaarts. In de oudheid waren hier kopermijnen, daar zijn de resten nog van te zien. Zowel de mijnen zelf als de afvalhopen die daarbij zijn veroorzaakt. De mijnbouw is er ook de reden van dat er in de omgeving nauwelijks nog bomen te vinden zijn: het hout werd opgestookt om het koper te smelten.

Aan de andere kant van de heuvel komen we in de Wadi Ghwayr terecht. Dit is een  rivierbedding waar alleen in de winter echt water in staat. Het eerste deel is heel breed, en dat staat nu helemaal droog. We volgen de rivier verder tot hij smaller wordt en als een kloof tussen de bergen doorloopt. Hier staat een klein beetje water, maar je kunt er nog prima lopen.

Wandelen door de Wadi

Het loopt lekker vlak zo langs de rivier. En onze gids stopt regelmatig om iets te vertellen over de planten die we zien. Er zijn nep-meloenen, die alleen door ezels gegeten worden. Andere planten hebben medicinale krachten, of worden gebruikt als zeep. De enige kleur die je ziet is het roze van de bloeiende oleanders. Dieren zie je hier nauwelijks, alhoewel er hier meer vogels zijn dan ik tot nu toe in heel Jordanië bij elkaar heb gezien. En we vinden een spoor van een grote katachtige, waarschijnlijk een hyena. Die jagen hier ’s nachts op de schapen en geiten van de Bedoeïenen.

Als we niet verder kunnen in de kloof, stoppen we voor een theestop. Ali heeft een keteltje en glazen mee, en gaat voor ons traditionele thee brouwen met salie en heel veel suiker. Hij vertelt een paar  sterke verhalen / lokale legendes, en we krijgen nog 2 Nederlanders op de thee die langs komen wandelen.

Bomen met lange wortels om maar bij iets water te komen

Na de thee lopen we gedeeltelijk dezelfde route terug langs de rivier. Aan het eind staat een jeep op ons te wachten om ons naar de lodge terug te brengen. Dat bespaart een half uur door het dorp lopen.

Ik had best nog wat langer willen wandelen, maar ze hadden geen langere tochten in de aanbieding vandaag. Aan het eind van de middag plak ik er daarom nog een korte  wandeling aan vast: de zonsondergangswandeling. Deze duurt zo’n anderhalf uur, en gaat naar een heuvelrug boven het dorp. Daarvan kun je uiteraard mooi de zonsondergang zien. Alleen is het een beetje bewolkt, dus we zien de zon niet erg mooi ondergaan. Het is wel een flink intensieve klim naar het uitkijkpunt, zodat ik toch nog genoeg lichaamsbeweging krijg om het aansluitende dinerbuffet aan te kunnen.

De moskee, het voetbalveld en de school van Fenan bij zonsondergang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s